Slik øker du sjansen for å holde deg frisk på jobb

 

Forkjølelser og sykdommer kommer når man minst venter det, men det finnes ting man kan gjøre for å forebygge pjuskete form og sykefravær.

Å styrke immunforsvaret og ta vare på seg selv og sine kollegaer kan bidra til at dere holder dere friskere lengre. Les videre og få med deg tipsene!

| Les også: 7 ting å tenke på når bedriften skal flytte »

 

Håndhygiene

Å vaske hendene tenker mange at er en selvfølge, men det kan være lett å glemme alt man tar på i løpet av en dag. Kaffemaskinen, hånttak, rekkverk og kopimaskin for eksempel er områder osm mange tar på og som derfor blir kilder til smitte.

Vask derfor hendene ofte, og unngå så langt det går å ta på ansiktet ditt. Plasser hånddesinfeksjon på steder hvor det ikke er mulighet for håndvask.

Tastatur og telefon er også gjenstander som er fulle av bakterier, så selv om det bare er du som berører disse kan det være smart å rengjøre disse regelmessig.

 

Hjelp immunforsvaret

VI utsettes konstant for bakterier og virus som vi ikke merker noe til, og immunforsvaret hjelper til med å beskytte oss fra dem og holde oss friske.

Å ta vare på helsen ved å sove nok, unngå negativt stress, mosjonere samt ha et balansert kosthold hjelper immunforsvaret med å holde sykdom unna. Frukt og grønt er gjerne det man får for lite av, så finn enkle måter å få inn mer av disse godsakene på i kostholdet. Det kan være en neve blåbær, en fruktshot, en appelsin i lunsjen eller grønnkål til middagen.

 

Sørg for et sunt arbeidsmiljø

Det er ikke bare bakterier og virus som gjør oss syke, omgivelsene vi jobber i kan påvirke oss både fysisk og mentalt. Støy på jobben, dårlig luft, manglende støtte fra ledelse eller kollegaer eller stress er eksempler på aspekter ved arbeidsmiljøet som kan gjøre deg syk. 

For å øke velværen og redusere faren for sykefravær kan forebyggende tiltak iverksettes, som for eksempel:

 

  • Sette inn lydabsorberende paneler eller skjermvegger for å dempe forstyrrende lyd
  • Ha en god dialog med sjefer og kollegaer om noe er uklart eller bør endres
  • Sørg for god ventilasjon, sett inn en luftrenser ved behov og sørg for å redusere eventuelle allergener. God rengjøring er også viktig for å holde oss friske.
  • Planlegg arbeidet og legg opp uka og dagene for å motvirke stress.
  • Sørg for god nok avstand mellom arbeidstakerne slik at eventuelle virus og bakterier ikke så lett sprer seg.

 

Bli hjemme ved behov

Begynner du å føle deg dårlig er det viktig å lytte til kroppen og bli hjemme fra jobb. Om du tar sykdomstegn på alvor får kroppen tid og ro til å bekjeme infeksjonen og hente seg inn igjen. 

Går du på jobb når du er syk utsetter du deg for stress og påkjenninger som gjør at det kan ta lengre tid før du blir frisk. Du utsetter i tillegg kollegaene dine for smitterisiko, slik at enda flere kan bli syke og må holde seg hjemme.

| Les også: Slik får du en mer ergonomisk arbeidsstilling ved arbeidsbenken »

En frisk og ren arbeidsplass bidrar til at ansatte er friske og har det bra, noe som igjen reduserer både mistrivsel og sykefravær - og øker effektiviteten. 

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.