Hvordan bruke en rullebane for bedre ergonomi & økt produktivitet

Hvordan bruke en rullebane for bedre ergonomi & økt produktivitet


En rullebane eller transportbane er en enkel og rimelig måte å flytte varer og gods på, for eksempel i forbindelse med pakking, produksjon og transport.

Den kalles noen ganger for transportbånd eller rullebånd, selv om den har ruller i stedet for bånd. Fordelen med en slik rullebane er at du ikke behøver noen strømtilkobling, og den smarte utformingen gjør at du enkelt kan tilpasse den til ditt bruk. 

 

Rullebaner for bedre ergonomi

Transportbanen reduserer nødvendigheten av repeterende løft, vridninger og uheldige arbeidsstillinger og kan brukes på mange måter. Primærområdet for et slikt transportbånd er å dekke “hullene” i transporten, for eksempel fra truck til lastesone, fra samlebånd til lastebil eller fra en pall til produksjon. 

Formålet er å få ned mengden manuell håndtering, dette sparer både kroppen til de ansatte og gjør prosessene mer strømlinjeformede og effektive.

| Les også: Den ultimate guiden: Slik velger du en ergonomisk kontorstol perfekt for deg »

Ulike typer rullebaner

Rullebaner kan fås med støtteben eller hjul, avhengig av om du har behov for å flytte på dem eller ikke. I tillegg finnes det faste så vel som fleksible rullebaner. Typisk har en rett transportbane støttehjul mens en flexibane gjerne kommer med hjul. Uansett hvilken rullebane du velger er det viktig å sjekke at den tåler vekten av godset den skal frakte.

De fleksible rullebanene kan justeres i lengden, noe som gjør dem ideelle hvis den samme banen må brukes til flere ulike formål. Disse kan også skyves sammen slik at de tar mindre plass ved oppbevaring. Merk at de rette rullebanene tåler adskillig mer vekt enn de fleksible transportbanene gjør.

Rullbana
Flexibana

La rullebanen gjøre jobben

Heller enn å løfte og bære kartonger eller gods fra et sted til et annet kan rullebanen gjøre det for deg, eller fungere som et avlastingsbord hvor du plasserer godset og senere manuelt dytter det videre på rullene. 

Om du ønsker at kartongene eller varene skal “flytte seg selv” kan du justere høyden på rullebanens ben slik at den ene kortsiden er høyere enn den andre. Plasser godset på transportbåndet og tyngdekraften vil ta seg av resten. Merk at hellingen må stå i forhold til tyngden på godset du skal flytte, har du mye helling og tungt gods kan det få godset til å flytte langt raskere enn det som er forsvarlig. Motsatt fall om godset er lett og hellingen for liten kan det hende at godset ikke flytter seg nedover rullene.

| Les også: Slik forhindrer du alvorlige fallulykker på arbeidsplassen »

Det er selvsagt viktig at de ansatte får opplæring i hvordan rullebanen skal brukes og hvilke hensyn som må tas. Like viktig er det at bruken av disse transportørene gjøres til en naturlig del av arbeidshverdagen, og at man bruker dem heller enn manuelt å bære godset. 

Det kan ta litt tid og bli vant til nye rutiner, men fokuserer man på god ergonomi i alle ledd vil dette redusere faren for belastningsskader og ulykker. I tillegg får man jobben gjort raskere, noe som sparer mye tid hver eneste dag!

 

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Vennligst vent...
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.