Guide: Hva er forskjellen på ulike type plast - og hva brukes de til?


Ettersom plast ikke kan ruste eller råtne er det et materiale som er veldig motstandskraftig mot vann og flere typer kjemikalier, så behovet for vedlikeholdt er minimalt. Dette gjør plast til et svært velegnet valg for mange produkter og bransjer.

Det finnes rundt 700 plasttyper som alle har unike egenskaper og bruksområder. Plast som materiale har mange fordeler: Det er sterkt og slitesterkt, lett, kostnadseffektivt og fleksibelt.

Hva er plast?

Plast er laget av noe som kalles polymer, som igjen er blandet med ulike tilsetningsstoffer. Disse tilsetningsstoffene brukes i produksjonen avhengig av hvor hard eller myk plasten skal bli. Plast er egentlig en samlebetegnelse for flere ulike plastmaterialer, og kommer i både naturlige, syntetiske og halvsyntetiske materialer.

Plast kan gjøres ekstremt motstandsdyktig mot kulde og varme, være svært sterkt men samtidig lett, og kunne utsettes for ulike kjemikalier. Disse egenskapene gjør at plast i mange tilfeller kan erstatte andre materialer, som for eksempel metall. Bruksområdet for ulike plasttyper er med andre ord så bredt at de kan kan brukes til svært mange formål og funksjoner. 

| Les også: En vanlig årsak til ulykker på lageret og hva du kan gjøre »

Ofte brukte plasttyper og deres egenskaper og fordeler

Polyuretan (PUR)

Polyuretan finnes i mange ulike produkter, både til forbrukere og innen industri og produksjon. Denne plasttypen benyttes gjerne i hjul til kontor- og verkstedstoler, isolering for fjernvarmerør, kjøleskap og frysere samt i gulv og sko. 

Polyuretan er motstandsdyktig mot vann og olje, bensin og andre liknende stoffer og er i tillegg støydempende. Polyuretan tåler en arbeidstemperatur på mellom cirka -40˚C til ca +80˚C.

Hos Cowab anbefaler vi gjerne jekketraller med polyuretanhjul i de fleste tilfeller, da disse hjulene er stillegående og tåler sporete og ugjevnt underlag. De sliter også mindre på både hjul og gulv enn andre materialer.

Polyamid (PA) - Nylon

Polyamid kalles ofte for nylon, og er et svært populært materiale i industrien. Nylon brukes flittig til maskindeler som for eksempel ruller, kulehjul, glidelister, tannhjul og andre hjul, samt til jekketraller og annet lagerutstyr.

Nylon er ett letthåndterlig materiale som ikke veier spesielt mye, har god motstandsdyktighet mot blant annet vann, oljer og organiske løsemidler.

Polypropen (PP)

Polypropen benyttes i mange ulike produkter og til mange bruksområder. Eksempler er stroppebånd, plastbokser, plastpaller, leker og møbler. Denne plasttypen tåler både ekstra høye og ekstra lave temperaturer, og for å kunne presse og forme polypropen må temperaturen være mellom 150 og 160 ˚C.

Polypropen har også lav tetthet og stor dekkevne, samt svært god kjemisk motstandsdyktighet mot fettstoffer og organiske løsemidler. 

Polyetentereftalat (PET)

Polyetentereftalat er en annen svært vanlig plasttype og brukes først og fremst i produkter som bokser, plastflasker og stroppebånd. PET veier nesten ingenting og er veldig slagfast, den er også gasstett og relativt lukttett, noe som gjør det til et svært anvendelig materiale.

Polyeten (PE)

Polyeten er den mest brukte husholdningsplasten i dag. Fordelene med polyeten er at den er veldig slagfast, har gode mekaniske egenskaper, god kjemikalieresistens, er elastisk og absorberer ikke vann. Materialet brukes først og fremst i produkter som rør, kabler, plastposer og plastfolie.

Polyvinylklorid (PVC)

Polyvinylklorid er den tredje mest brukte plasttypen i verden, etter polypropen og polyeten. Dette er en type hard plast som ofte brukes i vann- og avløpsrør. Man kan lage polyvinylklorid myk, og da brukes den i for eksempel slanger, gulv og til å beskytte elektriske kabler.

| Les også: 5 ting du bør tenke på når du skal kjøpe tippcontainer »

Polykarbonat (PC) 

Polykarbonat brukes ofte i skuddsikre vindu, visirer, maskinbeskyttelse og flyvinduer. Typisk for polykarbonat er at den er gjennomsiktig, er slag- og varmebestandig og elektrisk isolerende.

Gummi

Gummi er også en type plast, da det finnes polymer i materialet. Polymer finnes både i syntetiske og naturlige varianter. Avhengig av hvilke tilsetningsstoffer og polymerer man blander kan man gjøre gummi både hard, myk og stiv.

Gjennvinning av plast

Kildesortering og gjenbruk av plast er en av de viktigste tingene vi kan gjøre for miljøpet. Sorter plasten slik at den kan brukes til nye produkter heller enn å havne i naturen. Avhengig av hvilken type plast det er snakk om og hva den har blitt brukt til skal den sorteres på forskjellig vis, så se etter symboler på emballasjen eller plasten selv for å se hvor den skal kastes.

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.