Slik holder du garderoben ren og trygg

Slik holder du garderoben ren og trygg


I offentlige garderober som på treningssentre og i svømmehaller er det ofte mange brukere i løpet av en dag. Også i en bedriftsgarderobe kan frekvensen være høy, og dette stiller ekstra store krav til hygiene og rengjøring. 

Med gode rutiner og en smart planløsning kan mye gjøres, og her har vi satt sammen en liste over punkter du kan gå igjennom for å sørge for at garderoben er hygienisk og at det er hyggelig å bruke den.

Velg riktig planløsning for garderoben

Når du skal planlegge en garderobe, så tenk på flyten i bruken av den. Dusj og garderobeskap bør for eksempel ikke plasseres på hver sin side av inngangen. Vann fra dusjen vil da gjerne ende opp der hvor folk kommer inn i garderoben, og disse vil dra med seg vann og søle videre inn i skiftesonen. 

Ideelt sett har man mulighet til å sette fra seg sko i skostativ eller skohyller med en gang man kommer inn i garderoben, før man kommer til skiftesonen med garderobeskap og garderobebenker. Fra skiftesonen bør det så være tilgang til dusj og toaletter. Bruk gjerne drenerende våtromsmatter i våtsonene for å redusere mengden vann som dras rundt.

| Les også: 7 strategier for bedre lønnsomhet på lageret »

Tilpass etter bruk og antall brukere

Det er stor forskjell på om garderoben brukes sporadisk av noen få mennesker, av mange ulike gjennom hele dagen eller av de samme brukerne men at disse har behov for ekstra oppbevaring av tøy og sikkerhetsutstyr. Behovet for gulvplass, skap for oppbevaring, håndtering av skittent tøy og antall dusjer vil være ulikt avhengig av bruk, så vær nøye med å ha god oversikt før garderoben innredes.

Velg riktig innredning

De fleste garderobeskap til profesjonell bruk er laget av stål, disse er slitesterke og plasseringsvennlige.

Er det mange brukere men disse ikke har behov for mye plass, kan z-skap være praktiske. Disse gjør at man får plass til flere låsbare skap på samme overflate enn tradisjonelle skap. 

Z-skapene  har til gjengjeld mindre oppbevaringsrom så de er ikke egnet der hvor man må oppbevare arbeidstøy som uniformer, beskyttelsesutstyr eller ellers flere sett med klær. På en del arbeidsplasser må hver person har 2 avdelte seksjoner for å kunne skille mellom rent og skittent tøy, for eksempel hvor det er eksponering av farlige stoffer, sterk lukt også videre. Det kan også være nødvendig med garderobeskap med ventilasjon i slike tilfeller, og i så fall trenger du skap som har plass til dette. 

Et tips for å forenkle rengjøringen er å velge skap med skrå tak, dette gjør at færre gjenstander blir liggende på toppen og gjør det langt enklere å vaske toppen av skapene.

Tenk over behovet for sittebenker og opphengskroker, det beste er om mest mulig kan holdes vekke fra gulvene, noe som i tillegg en langt bedre brukeropplevelse. 

| Les også: Smarte hjelpemidler for de tunge løftene »

God avfallshåndtering

Garderoben må selvsagt også være utstyrt med nok avfallsbeholdere slik at søppel ikke blir liggende å flyte.I tillegg må det være rutiner på plass for tømming av alle søppeldunker samt påfyll av håndsåpe, toalettpapir og tørkepapir.

Sørg for gode rengjøringsrutiner

Det vanligste er å ha spesifikke rengjøringsoppgaver som utføres til gitte intervaller, og i tillegg legge inn ekstra sjekker av garderoben hvor det gjøres utbedringer ved behov.

Garderober ved skoler, barnehager og bedrifter med høy frekvens bør ha en grundig rengjøring hver dag. Dette innebærer rengjøring av sanitærutstyr, overflater som fliser, såpedispensere og papirholdere, speil, avfallsbeholdere, trykknapper for WC samt dørhåndtak, lysbrytere etc. samt rensing av sluk.

I tillegg bør det i garderober som brukes mye og ofte gjennomføres desinfisering av kontaktflater flere ganger i løpet av en dag (som toaletter, dørhåndtak, garderobeskap, benker etc).

Informasjon om hygienetiltak lett tilgjengelig

Gjør det enklere for brukerne ved å informere om god skikk og bruk av garderoben for å holde den trivelig for alle, samt om rengjøringsrutinene slik at alle kan føle seg trygge på at hygienen blir godt ivaretatt.

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Vennligst vent...
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.