Dere brainstormer feil


Nye ideer er viktig for både bedrifter, organisasjoner og for deg som har en gründer i magen. Men hvordan kommer dere frem til de beste idéene? Vi gir deg forskningsbaserte tips som tar idémyldringen til nye høyder!

I mange sammenhenger er det nødvendig å få frem nye produkter, bedriftsnavn, artikler eller kampanjer for eksempel. Den vanligste tilnærmingen er å foreslå et møte hvor man sitter ned sammen, slenger ut idéer og skriver disse ned fortløpende. 

Denne teknikken ble utviklet på 50-tallet av reklameguru Alex Osborn, og de fleste følger hans regler for idémyldring også i dag: Samle teamet, sleng ut så mange forslag som mulig. Ingen idéer er dårlige. Bygg videre på andres idéer. Ikke kritiser forslag som kommer opp.

Disse reglene virker så innlysende at det vanskelig å tro at de de ikke fungerer. 

Det viser seg, gjennom flere tiår med forskning, at denne tradisjonelle måten å brainstorme på fører til både færre idéer og dårligere idéer enn andre metoder og teknikker for idémyldring. 

En av årsakene til at den tradisjonelle måten å brainstorme på fungerer dårligere, er at når noen foreslår en idé kommer andre i gruppen ut av sin tankerekke og begynner å tenke mer likt som den som kom med idéen.

Når man jobber alene tar man ulike sideveier i tankerekken, og disse vil være ulike fra person til person. På den måten vil gruppen totalt sett komme frem til flere og bedre idéer enn om de samarbeidet om brainstormingen til å begynne med. Dette kan dere utnytte ved å finne hybridløsninger som fungerer godt for dere. 

| Les også: Få mer gjort - slik blir du mer effektiv »

Brainstorming: Teknikker som fungerer

6-3-5

Professor i psykologi og markedsføring Art Markman foreslår å prøve en teknikk som kalles 6-3-5. Her sitter 6 personer rundt et bord og skriver ned 3 idéer hver på hvert sitt ark. 

Når alle er klare sender hver deltaker sitt ark til personen til høyre for dem, som så bygger videre på disse idéene. Dette gjentas til alle har hatt muligheten til å bygge videre på alles idéer. Etterpå går man sammen igjennom idéene og evaluerer disse.

Oppmuntre til bruk av tegninger

En tradisjonell brainstorming betyr at man snakker om idéene. Den beste måten å komme frem til kreative løsninger er derimot en kombinasjon av tekst og tegning. Dette er fordi en stor del av hjernen er dedikert til visuell prosessering, og ved å inkorporere tegning får du aktivert også denne delen. 

I tillegg er det noen ganger vanskelig å forklare funksjoner muntlig, så ved hjelp av skisser og diagrammer blir det langt enklere for alle å henge med.

Idéskriving / brainwriting

En teknikk som har blitt svært populær i nyere tid er idéskriving. Her skriver hver deltaker ned sine idéer på post-it lapper anonymt. Dette gjør både at selv de introverte i gruppen får bidratt med sine idéer, og man unngår at noen idéer får mer oppmerksomhet basert på hvem som har kommet med dem. 

Deretter fordeles post-it lappene tilfeldig blant deltakerne, som så skal gi tilbakemeldinger og bygge på hver idé de har fått tildelt.

Stjernebristing

Denne teknikken fokuserer på å finne spørsmål heller enn svar. Dette kan fungere kjempegodt både for produkter, kampanjer, artikler, bøker og liknende. 

Navnet har teknikken fått fordi du plasserer temaet, produktet osv i sentrum av en 6-kantet stjerne. Hver tagg i stjernen har et spørreord knyttet til seg: Hvem? Hva? Hvordan? Hvorfor? Hvor? Når?

Neste steg er å finne frem til en rekke spørsmål knyttet til hvert spørreord. Dette er en utforskende måte å brainstorme på, da et spørsmål leder deg til ett nytt spørsmål. Før du vet ordet av det har du ett sett med spørsmål som gir deg begynnelsen på en solid strategi. 

| Les også: 7 strategier for bedre lønnsomhet på lageret »

Rollemyldring

Noen ganger er det nyttig å se noe fra en annens perspektiv. Vurder hvordan en annen person ville tilnærmet seg en utfordring eller en dé. Dette kan også være en historisk person, noen du ser opp til eller en ekspert på sitt felt. Spør deg selv hva denne personen ville gjort. For eksempel “hvordan ville Mahatma Gandhi løst dette problemet?”.

Oppdag den ultimate måten å brainstorme på

På samme måte som at mennesker lærer best på ulike måter, vil også noen teknikker for brainstorming fungere bedre for noen enn for andre. Prøv gjerne alle slik at du kan finne den som er mest effektiv for akkurat deg eller din bedrift.

Dere vil kanskje også oppdage at noen metoder fungerer bedre for enkelte typer problemstillinger enn andre. Uansett hva dere velger er gode måter å brainstorme på et viktig bidrag til økt innovasjon, problemløsning og vekst.

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.