Oppbevaring av kjemikalier - dette må du tenke på

Oppbevaring av kjemikalier - dette må du tenke på


Å oppbevare kjemikalier på riktig måte kan være livsviktig, både for de ansatte og for bedriften.

Men hvilke regler gjelder egentlig rundt håndtering av kjemikalier, og hvilken oppbevaringsmåte passer best for ulike stoffer? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene vi får.

Grunnleggende om  kjemikalieoppbevaring

På verksteder og i industrien finnes det ofte store mengder ulike kjemikalier som skal oppbevares på en trygg måte. Kjemikalier kan være alt fra brannfarlige til etsende, så riktig oppbevaring er både et helse- og sikkerhetsspørsmål. Du har kanskje ulike oljer, rense- og rengjøringsmidler, løsemidler og rustbeskyttere, farger og fortynningsmidler til batterier, lysrør og kvikksølvlamper. 

Alle kjemikalier skal oppbevares på en måte som minimerer risikoen for søl på bakken eller i vannet. For en bedrift kan det bety omfattende kostnader om det skjer en kjemikalielekasje, for ikke å snakke om skadene det kan påføre. Har bedriften en ISO-sertifisering stiller også denne høye krav til oppbevaring av kjemikalier.

Arbeidsgiver skal kartlegge og dokumentere enhver risiko for arbeidstakernes helse og sikkerhet forbundet med forekomsten av kjemikalier.

Det skal heller ikke oppbevares mer kjemikalier enn absolutt nødvendig, og arbeid bør så langt som mulig ikke gjøres der kjemikalier oppbevares.

| Les også: En vanlig årsak til ulykker på lageret og hva du kan gjøre »

Kjemikaliehyller

En kjemikaliehylle eller reol er laget spesielt for kjemikalier hvor det kan oppstå søl, for eksempel smøreoljer eller andre lettflytende stoffer. Hyllene er utstyrt med oppsamlingskar for å redusere risikoen for at kjemikaliene lekker ut på underlaget.

Kjemikaliehyller


Husk at kjemikaliene alltid skal oppbevares i tette og godkjente beholdere, som er tilpasset det spesifikke stoffet. Unngå å plassere kjemikaliehyller der det finnes avløp i gulvet. På den måten reduserer du ytterligere risikoen for at kjemikaliene lekker ut i omgivelsene ved søl.

| Les også: Slik holder du garderoben ren og trygg »

Kjemikalieskap

Er kjemikaliene dere oppbevarer brannfarlige, eller det finnes en risiko for at det dannes farlige avgasser rundt dem, kreves det et kjemikalieskap for sikker oppbevaring. 

Dersom kjemikaliene ikke er brannfarlige holder det med et skap som inneholder et kar for oppsamling ved søl, samt ventilasjon for å eliminere skadelige gasser som er farlige om de pustes inn, eller som har en eksplosjonsrisiko.

Ekstra farlige kjemikalier

I noen tilfeller håndterer bedrifter kjemikalier som er spesielt farlige, for eksempel er de kreftfremkallende, mutagener (kan forårsake mutasjon i DNA), eller er reproduksjonstoksisk (kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader).Eksempler på slike stoffer er blymonoksid og sterkt etsende syrer. 

Slike kjemikalier bør oppbevares innlåste og i spesielt tilpassede skap. Et låst skap gir større garanti for at bare nødvendig personale kan håndtere kjemikaliene. Om det er kjemikalier av stor viktighet for produksjonen, og kanskje i tillegg er tyveriutsatt, reduseres også risikoen for driftstans på grunn av tyveri.

Hos Cowab produserer vi beholdere og sikkerhetsutstyr for alle former for kjemikaliehåndtering, som passer både for små og store bedrifter. På forespørsel bygger vi også skreddersydde løsninger, og vi garanterer at produktene våre holder høyeste standard. Derfor kan alle i bedriften føle seg trygge på at med gode rutiner og riktig oppbevaringsløsning er det sikkert å oppbevare kjemikalier.

Se noen av våre produkter for kjemikaliehåndtering under.

 

Kilde: Arbeidstilsynet og forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav.

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Vennligst vent...
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.