Velg rett plastbånd og stålbånd for transport og pakking


Det finnes mye forskjellig utstyr til stropping og emballering når du skal transportere eller oppbevare gods over lang tid. Her kommer derfor en liten guide for å gjøre det enklere for deg å velge riktig stroppebånd til ditt bruk.


Primært finnes det fire hovedtyper av stropper man bruker til dette formålet, PP-bånd, WG-bånd, PET-bånd og stålbånd. Disse har ulike egenskaper, bruksområder og fordeler avhengig av hva du skal pakke. 

Hva er stropping?

For å unngå produktskader, og for å holde varer og produkter på plass, festes et plast- eller metallbånd rundt produktene eller rundt en pall for å holde alt trygt sammen.

Man stropper gods først og fremst for å forberede det for transport eller oppbevaring på lager på en raskt og effektiv måte.

Eksempler på bruk:

  • Feste og sikre gods på paller 
  • Bunte sammen aviser og magasiner, rør, esker med mere
  • Feste gods på kjøretøy, slepevogner eller lasteplattformer
  • Forhindre tyveri
  • Lukke kartonger, esker og containere
  • Holde orden på arbeidsplassen

| Les også: Må man ha garderobe på arbeidsplassen? Dette er reglene »


Forskjellene på ulike stroppebånd

PP-bånd

Polypropylen-bånd eller PP-bånd er det mest populære stroppebåndet i bruk og benyttes av mange ulike bransjer. Plastbåndet kan gjenvinnes samtidig som det er svært gunstig priset. 

PP-bånd har god elastisitet, og er utviklet primært for gods som er lett- til middels tung. PP-båndet kan enkelt sveises med et håndverktøy, smelting eller plomber. Det finnes også halvautomatiske stroppemaskiner, som passer svært godt om du skal stroppe små pakker og kartonger.

PP-bånd finnes i ulike lengder og med forskjellig drastyrke.

WG-bånd

Et WG-bånd er produsert av sammenlimte polyestertråder og er svært slitesterkt samtidig som det er skånsomt mot godset. WG-båndet har en myk overflate, noe som gjør at godset ikke blir skadet.

Båndet kan brukes med et manuelt stroppeapparat, samt med selvlåsende metallspenner. WG-bånd passer best for lett- til middels tung gods.

WG-båndet har også høy slitestyrke og passer godt for effektiv og trykk pallestropping av ulike produkter innen produksjon og industri.

PET-bånd

PET-bånd er det sterkeste plastbåndet og kalles også polyesterbånd. I mange bransjer benyttes PET-bånd som et alternativ til stålbånd. Det brukes ofte for mellomstor til tung last som krever høy dra- og slitestyrke over lengre tid under håndtering, transport eller oppbevaring.

Dette plastbåndet gir også god motstand mot støt og slag og tåler høye temperaturer. PET-bånd kan både brukes manuelt eller ved hjelp av en stroppemaskin og er miljøvennlig og gjennvinnvart.

Stålband

Stålbånd er det eldste og sterkeste båndet som finnes tilgjengelig på markedet. Stålbånd brukes ofte for de mest ekstreme oppgavene der tungt eller ekstra stabilt bånd er nødvendig. 

Båndet er svært slitesterkt og har liten elastisitet, noe som gjør at spenningen holder seg på plass når du stropper. Stålbånd brukes i mange ulike bransjer men er mest populært innen tre- og stålindustri.

Stroppeverktøy

For å håndtere ulike stroppebånd er det enklest å bruke et håndholdt apparat eller en maskin. Avhengig av hvilket bånd du bruker må du benytte apparater eller maskiner som er tilpasset riktig type bånd. For å holde båndet på plass kan det også være praktisk med en avruller.

| Les også: Derfor kan rustfritt stål ruste »

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.