Derfor kan rustfritt stål ruste

 

Hvorfor heter det rustfritt stål? Flere av oss har nok opplevd at en kjøkkenkniv eller annet utstyr av rustfritt stål likevel har rustet. Les videre om hva rustfritt stål er - og hva som kan forårsake at det ruster!

Hva er rustritt stål?

Rustfritt stål er korrosjonsbestandig stål som er tilsatt krom og noen ganger også nikkel. Når stålet blir tilsatt minst 10,5% krom dannes en tynn beskyttende hinne som gjør stålet motstandsdyktig mot rust. 

Det finnes ulike typer rustfritt stål avhengig av bruk, så det er viktig å bruke riktig type for lengst mulig levetid på stålet.  For å gjøre stål syrefast for eksempel, tilsettes ofte nikkel eller andre metaller. Dette er stål som ofte kommer i kontakt med kjemiske stoffer og syrer, som enkelte skruer og muttere, bestikk også videre. 

| Les også: Har du nedsatt hørsel uten å vite det? Se etter disse tegnene »

Produkter av rustfritt stål fra Cowab

Hvorfor ruster rustfritt stål?

At rustfritt stål ikke kan ruste er en vanlig misoppfatning, men den er slett ikke så vanskelig å forstå. Betegnelsen “rustfritt stål” (stainless steel på engelsk) er veldig misvisende, en bedre betegnelse hadde kanskje vært “rustbeskyttet stål”. 

Rust oppstår som følge av en kjemisk forbindelse av jern og oksygen, og om stålet ikke er ekstra beskyttet vil det svekkes etterhvert som oksygenet trenger lenger og lenger inn. I verste fall kan stålet blir så porøst og gjennomrustet at det dannes hull i det.

Rustfritt stål har en langt høyere motstandskraft mot korrosjon enn annet stål, men likevel er det flere ting som kan svekke rustbeskyttelsen og føre til at stålet likevel ruster. Om stålet utsettes for skiftende vær og vind, klor eller saltholdig vanndamp for eksempel vil stålet kunne ruste relativt raskt. 

Salt er en av de største fiendene når det gjelder å bevare rustbeskyttelsen. Har du utstyr som benyttes i forbindelse med saltvann for eksempel er det viktig at stålet som brukes har blitt tilsatt en god mengde molybden for økt holdbarhet.                                                     
| Les også: Derfor er du den viktigste årsaken til hvordan arbeidsmiljøet er »                                                                                                                                                              

Selvreparerende egenskaper

Interessant nok kan rustfritt stål til en viss grad reparere seg selv. Når stålet er skadet vil det underliggende eksponerte stålet gjøre bruk av syren i luften,  for delvis å reparere skadene ved å bygge et nytt beskyttende lag. Det er kromet som gjør at dette er mulig, og som danner en beskyttende hinne når det kommer i kontakt med luft.

Vedlikehold

For å få rustfritt stål til å vare lengst mulig er det absolutt ting du kan gjøre for å hjelpe til. Å holde stålet rent og tørkt hvor det er mulig gjør underverker. Stål kan også settes inn med syrefri olje, dette gjøres for eksempel særlig på biler.

Det finnes svært mange ulike typer rustfritt stål, det er derfor viktig å kontrollere at produktet du kjøper er tilpasset ønsket bruk, slik at du ikke opplever rustdannelse. 

Produkter av rustfritt stål er svært populære, og hos oss i Cowab velger en del kunder rustfri tippcontainer, rustfri jekketralle eller til og med rustfri arbeidsbord. For de som jobber i restaurant- eller helsesektoren er rustfri trillebord et populært valg.

| Les også: Slik rengjør du rustfritt stål - og derfor må du gjøre det »


Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.