Derfor er du den viktigste årsaken til hvordan arbeidsmiljøet er

Derfor er du den viktigste årsaken til hvordan arbeidsmiljøet er


Trives du på jobb? Da har du antagelig gode kollegaer. Selv om det er mange faktorer som kan bidra til et godt eller dårlig arbeidsmiljø, svarer de aller fleste som liker seg på jobb at kollegaene er den viktigste årsaken til trivselen. 

Det betyr at du som kollega er av svært stor betydning for hvordan dere har det på arbeidsplassen. 

Selvsagt er det noen faktorer det er opp til arbeidsgiver å få på plass, det kan være lønn, sikkerhet og det fysiske arbeidsmiljøet for eksempel. Arbeidsgiver kan sørge for godt inneklima, tilfredsstillende renhold, passende lokaler etter arbeidets natur og gode hjelpemidler, enten det er jekketraller av høy kvalitet eller elektriske hev og senk skrivebord samt ergonomiske kontorstoler. 

| Les også: God løfteteknikk for en frisk kropp - slik gjør du det » 

Det positive arbeidsmiljøet

Et arbeidsmiljø som oppfattes som godt øker ansattes tilfredshet på jobben med opp til 33% viser studier fra Deloitte. Selv om det er helt naturlig at ansatte av og til velger å finne seg en annen jobb, kan et positivt arbeidsmiljø redusere det såkalte “gjennomtrekket” med opp til 58%. 

Ikke bare sparer det mye tid og kostnader når man slipper å rekruttere samt lære opp nyansatte hele tiden, det gir også et mer stabilt arbeidsmiljø. 

I bedrifter hvor ansatte trives på jobb er omsetningen typisk 33% høyere enn i firmaer uten en god bedriftskultur. Det er derfor alltid verdt å legge inn innsats i å skape et godt arbeidsmiljø  - også blir det mye hyggeligere for alle å være på jobb.

Slik kan du bidra til et bedre arbeidsmiljø

Du har mye større innvirkning på arbeidsmiljøet enn du tror, og de fleste av tiltakene du kan gjøre for å bidra til at alle trives bedre på jobb er hverken vanskelige eller kompliserte. Først og fremst gjelder det å være seg bevisst på hva man tar med seg inn i jobben, og hvordan man kommuniserer med andre.

Vis omtanke

Si hei til kollegaene dine og spør hvordan de har det. Det å vise interesse for andre, hva de har gjort i helgen og hva som er viktig for dem koster lite, men gir mye igjen. Å føle at man blir sett og at man har betydning er viktig for alle uansett alder. 

Vær pålitelig

Det å være en kollega andre kan stole på har stor betydning for arbeidsmiljøet. Det kan for eksempel være at når du har sagt du skal gjøre noe, så blir det gjort. Eller at du unngår å være en av dem som notorisk kommer for sent på jobb, det skaper misnøye og kan føre til at kollegaene dine ofte må ta dine oppgaver i tillegg til sine egne. 

Vis anerkjennelse

Skryt av kollegaene dine når du får muligheten, både til dem og om dem. Det er så mange ting man kan gi komplimenter for, man må bare huske å gjøre det. Det kan være alt fra egenskaper hos dem som du setter pris på, til en konkret oppgave de har løst på en flott måte.

Si takk 

Å hjelpe hverandre skaper en god bedriftskultur, samtidig som det gagner både bedriften og kundene. Når noen har fikset noe for deg så takk dem. Å si takk er en annen måte å anerkjenne en kollega på, du viser at du verdsetter deres bidrag og at de tok seg tid til å hjelpe deg.

Vær inkluderende

På en arbeidsplass har man gjerne ulike typer mennesker, noen er svært utadvendte mens andre er det stikk motsatte. Det kan føre til at de som ikke typisk tar føringen eller roper høyest heller ikke blir hørt eller sett. Merker du at noen faller litt utenfor så henvend deg til dem direkte, be om deres innspill og meninger slik at de får tid og rom til å bidra. 

Tilby hjelp

Kan du gjøre noe for å bidra til at kollegaene dine får en enklere arbeidshverdag? Kanskje gjelder det å vise dem hvordan noe blir gjort, eller å avlaste når de har mye å gjøre. Noen vil selv ta initiativet og be om hjelp, mens andre ikke gjør det. Om du tror noen kunne trengt en hjelpende hånd er det fint å spørre om du kan hjelpe dem, da har de selv muligheten til å takke ja eller avslå. 

| Les også: Kaster du bort tiden? Slik får du effektive møter » 

Tenk over hvordan du snakker og skriver

Kommunikasjon kan være kompliserte saker, som noen ganger fører til misforståelser eller misnøye. Vær bevisst på hvilke ord du bruker og hvordan du snakker til andre. Husk at når kommunikasjonen er skriftlig kan den fremstå som mye “hardere” enn du hadde tenkt, så å være oppmerksom på hvordan du formulerer deg er en god vane. 

Punktene over går mye på hva man sier, men også hva du gjør har betydning for trivselen. Enkle ting som å rydde opp etter seg og bidra til at også det fysiske arbeidsmiljøet er hyggelig for alle er definitivt også noe som bidrar positivt til arbeidsmiljøet.

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.