Slik rengjør du rustfritt stål - og derfor må du gjøre det

Slik rengjør du rustfritt stål - og derfor må du gjøre det


At rustfritt stål ikke kan ruste er en vanlig misoppfatning, og mange tror også at rustfritt stål er vedlikeholdsfritt. Forleng levetiden og unngå rust med riktig rengjøring og behandling - her får du tipsene!

Rustfritt stål har en porefri overflate som gjør det vanskelig for bakterier, virus og sopp å sette seg og å overleve. Rustfri materialer brukes derfor ofte innen næringsmiddelproduksjon, i restauranter, på sykeus og andre miljøer med svært høye hygienekrav.

Likevel kan virus og bakterier sitte igjen på rustfritt stål i opp til tre dager, noe som er enda en grunn til at riktig rengjøring er essensielt. 

| Les også: Derfor kan rustfritt stål ruste »

Årsaker til flekker og rust på rustfritt stål

Flekker, misfarging og rust kan forekomme på rustfrie overflater. Ofte er vann den største synderen når det kommer til smuss på rustfrie flater. Vannflekker og kalkavleiringer vises på stålet som et hvitt belegg.

Varme, fukt, saltvann og vegsalt er noen av de vanligste årsakene til rust på rustfritt stål. En annen årsak til rustdannelse er om rustfri materialer får kontakt med jern, jernpartikler eller gjenstander av ulegert stål. 


Forebygging av rust på rustfritt stål

Det finnes noen ting du kan gjøre for redusere risikoen for at rustfritt stål skal ruste:

 • Bruk spiker, skruer og bolter som er produsrt av den samme rustfrie kvaliteten som det rustfrie stålet
 • Benytt rene verktøy uten rester av ulegert stål fra tidligere arbeider
 • Ikke utfør stålblåsing med stålsand eller sand
 • Unngå galvanisk korrosjon mellom rustfrie og ulegerte stålkomponenter på steder utsatt for fukt

| Les også: Derfor er god lagerdrift nøkkelen til en fantastisk kundeopplevelse »


Vedlikehold av rustfritt stål

Mange velger rustfritt stål over andre materialer i den tro at det ikke krever spesielt vedlikehold. Dessverre må rustfritt stål også tas vare på for å unngå skitt, kalkavleiringer, forurensning og rust borte, er det nødvendig med jevnlig rengjøring.

Hvis du vil at stålet skal beholde både sin estetiske og korrosjonsbestandige kvalitet, er det nødvendig med rengjøring. Rustfritt stål har en selvhelbredende mekanisme, også kalt selvpassivering. 

Hvis konsentrasjonen av etsende stoffer blir for høy, vil det selvhelbredende laget brytes ned og det oppstår rust. Derfor er vedlikehold og regelmessig rengjøring av rustfritt stål så viktig. En tommelfingelregel er og alltid rengjøre stålet dersom det har flekker eller smuss.

Når det gjelder rustfritt stål brukt utendørs, kan du tenke deg at det bør pusses omtrent like ofte som du pusser vinduene. Her kan det variere avhengig av klima og grad av forurensning. I tøffe klimaer anbefales det at du rengjør hver 3–6 måned og i mildere klima kan 6–12 måneders intervaller være tilstrekkelig.


Rengjøring av rustfritt stål 

Å ta vare på de rustfrie produktene er viktig - men heldigvis også enkelt. For det meste er alt som behøves et mildt vaskemiddel som oppvaskmiddel eller såpe samt en svamp.

Avhengig av typen smuss og flekker som skal vaskes av, kan rengjøringsmetodene og rengjøringsmidlene variere noe. Alle rengjøringsmetoder har imidlertid to ting til felles: du bør ALLTID avslutte med å skylle den behandlede rustfrie ståloverflaten med vann og deretter tørke av med en ren klut! Hvis du ikke tørker stålet etter å ha skylt det, vil det dannes nye vannflekker og du må gjenta hele rengjøringsprosedyren på nytt.

For best resultat, sørg for at stålet er kaldt ved rengjøring. Nedenfor kommer vi med noen tips og instruksjoner til hvordan du kan gå frem for behandling av ulike flekker og rengjøring av rustfritt stål.

| Les også: Slik velger du riktig lagerreol-uansett størrelse på lageret » 


Mindre flekker og misfarging på rustfritt stål

For å rense rustfrie ståloverflater for misfarging og annet smuss, finnes det en rekke ulike midler du kan bruke. Selve rengjøringsmetoden er da den samme uavhengig av hvilket vaskemiddel du bruker. Du kan bruke:

 • Vaskemiddel og såpe (fingeravtrykk og lignende)
 • Vaskemidler som inneholder fosforsyre, milde slipende rengjøringsmidler beregnet for rustfritt stål (misfarging)
 • Kloridfri vindusvask (for blanke overflater)
 • Ammoniakkløsning, aceton (fett og oljer)
 • Alkoholholdige løsemidler eller aceton (for limrester osv.)

Påfør rengjøringsmidlet, som er egnet for flekkene som skal vaskes av, med en myk klut. For misfarging kan du bruke en rengjøringssvamp (f.eks. Scotch-brite). Husk å gni svampen eller kluten i samme retning som stålets overflatestruktur (hvis den har en). Avslutt med å skylle overflaten med rent vann og tørke av med en ren, myk klut.

Denne behandlingen kan du bruke på for eksempel rustfrie traller, rustfrie hyller og rustfrie arbeidsbord. Og som et lite ekstra tips: bruk bikarbonat på kaffeflekker og brusløsning til te.

Løse og mindre rustfrie gjenstander

Noen ganger kan det være greit å forbehandle stålet før du rengjør det. Løse og mindre gjenstander kan med fordel forbehandles. For eksempel kniver, verktøy og lignende. Slik gjør du det:

 1. Fyll en vask, kar, bøtte eller lignende med varmt vann
 2. Dropp i noen dråper vaskemiddel
 3. Legg stålet i vannet og la det virke i ca 10-15 minutter

Etter behandlingen, vask gjenstandene rene med en svamp, skyll med vann og avslutt med å tørke av med en tørr klut eller et håndkle.

| Les også: Få mer gjort - slik blir du mer effektiv »

Fjerning av kalkavleiringer

Å fjerne kalkavleiringer på rustfritt stål kan være vanskelig, men det er ikke umulig. Slik gjør du det:

 1. Bland en del eddik med tre deler vann i en sprayflaske
 2. Spray overflaten av rustfritt stål med eddikblandingen
 3. La det virke i noen minutter
 4. Tørk deretter av med en nylonbørste, ren klut eller svamp
 5. Avslutt med å skylle med vann og tørke av den rengjorte overflaten med en ren, tørr klut.

Hvis du vil unngå lukten av eddik etter rengjøring, kan du bruke fortynnet sitronsyre ved rengjøring av rustfrie overflater.

Kraftige flekker og rust på rustfritt stål

For å rense rustfritt stål fra kraftigere misfarginger, flekker og smuss, kan du bruke:

 • metallpolish eller poleringsmiddel for billakk (for sterkt oksiderte og misfargede overflater)
 • kaustisk soda (for maling eller graffiti)
 • rengjøringsmidler som inneholder fosforsyre og er beregnet for rengjøring av rustfritt stål

Vi anbefaler at du vasker hele overflaten i rustfritt stål for ikke å risikere fargeforskjeller i stålet etter rengjøring.

MERK! Husk å lese og følge instruksjonene for rengjøringsmidler slik at rengjøringen er sikker og i samsvar med gjeldende lovverk for miljøvern. Sørg også for å bruke passende verneutstyr og klær.

Hvis du trenger å rense rustflekker, kan du bruke en 10% salpetersyre eller et slipemiddel. Hvis rustdannelsen er spredt over større områder av det rustfrie stålet, bør du kontakte og leie inn en ekspert på rustfri stålbearbeiding og rengjøring.

IKKE bruk dette til å rengjøre rustfritt stål:

 • Stålull og metallbørster
 • Kloridholdige rengjøringsmidler
 • Sølvpolering
 • Vaskemidler som brukes til andre stålmaterialer
 • Blekemidler som inneholder hyperkloritt. Hvis det rustfrie stålet kommer i kontakt med det, skyll umiddelbart med rikelig med rent vann

Med disse triksene og med regelmessig rengjøring vil både arbeidsbord i rustfritt stål, verktøy og redskap, tralle i rustfritt stål og hyller i rustfritt stål få langt lengre levetid og se ut som nye lenge.

Har du flere tips til hvordan du rengjør rustfritt stål eller tar vare på rustflekker? Ta gjerne kontakt med oss!

| Les også: Hva er ESD (statisk elektrisitet) - og når bør du unngå det? »

FAQ

Prosessen som hindrer rustfritt stål i å ruste kalles passivering. Kromet i stålet reagerer med oksygenet i luften og danner et beskyttende oksidert lag på ståloverflaten. Det oksiderte laget hindrer oksygen og vann i å nå stålets overflate og forårsake korrosjon. Det er viktig å unngå riper og eksponering for tøffe kjemikalier for å opprettholde egenskapene til det rustfrie stålet.

For å gjøre rustfritt stål blankt, kan du polere det med en myk klut og poleringsmiddel beregnet på rustfritt stål. Det er viktig å bruke riktig polish og ikke bruke for mye trykk ved polering for å unngå riper. Rengjør overflaten grundig etter poleringen slik at middelet ikke etterlater rester. Regelmessig rengjøring bidrar til å bevare det rustfrie stålets blanke overflate.

For å finne ut om det er rustfritt stål, kan du bruke en magnet. Rustfritt stål er ikke-magnetisk og skal ikke feste seg til magneter. Du kan også sjekke  om overflaten er blank og reflekterende, samt for graveringer som "SS" eller tall som indikerer sammensetningen av stålet. Hvis du er usikker, kan du gjøre kjemiske tester eller konsultere eksperter for å finne ut om stålet er rustfritt.

Ja, det er mulig å fjerne riper fra rustfritt stål ved å bruke en myk klut og et poleringsmiddel spesialdesignet for rustfritt stål. Poler forsiktig i sirkulære bevegelser. For dypere riper kan det hende du må bruke en slipemaskin eller leie inn en profesjonell metallurg. Det er viktig å være forsiktig ved sliping for å unngå å skade overflaten samt opprettholde stålets korrosjonsmotstand.

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Vennligst vent...
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.