Stor guide - slik velger du din perfekte jekketralle

Stor guide - slik velger du din perfekte jekketralle

Hvordan vet du egentlig om du skal velge hjul av nylon, polyuretan eller gummi? Dette og mye mer får du svar på her. Les videre for et lynkurs i jekketralle!

Man skulle kanskje tro at en jekketralle er en jekketralle, men setter du av noen minutter til å lære om hva du bør velge kan du få ekstra mye glede av en jekketralle som fungerer optimalt til ditt bruk. 

Hva er en jekketralle?

For å ta det enkle først: En jekketralle består av 2 såkalte gafler som tres under en pall og deretter løftes, slik at pallen enkelt kan flyttes av en person. Jekketrallen har et styrehjul og håndtak på den ene siden, og på den andre siden har den små stabile hjul. 

| Les også: Slik setter du opp påkjøringsvern både ute og inne »

Hva må du ta stilling til når du velger hvilken jekketralle som er for deg?

Følg listen under punkt for punkt og når du når bunnen av denne artikkelen vil du ha klart for deg hva du trenger! Vi kjører igang:

Hvor tung last må jekketrallen tåle?

En jekketralle har vanligvis en kapasitet på mellom 1000 og 3000 kilo, så det er viktig å sjekke hva maks kapasitet er i forhold til dine behov. Små jekketraller som typisk brukes i butikk eller svært trange rom har en kapasitet på opp till 200 kg. 

 

Valg av gaffellengde

Standard gaffellengde er 1150 mm og det som duger for de fleste. Disse jekketrallene er beregnet på standard paller, eller så kalte europaller. 

Har du behov for å frakte lengre gods eller flere paller kan det være nødvendig med en jekketralle med lengre gafler, da 2000 eller 2500 mm.

Dersom du ikke har plass til å bruke en standard jekketralle finnes det også små jekketraller med en gaffellengde på 810 mm. Disse er i utgangspunktet beregnet på en halvpall, men om du kjører jekketrallen inn på langsiden er det også mulig å løfte stanard paller med den avhengig av vekt på pallen og at det ikke er noe overheng. 

Det beste styrehjulet

Det finnes tre ulike hjultyper, nylon, polyuretan og gummi. 

  • Nylonhjul

  • Polyuretanhjul

  • Gummihjul

Hjul pallyftare

Nylonhjul: Lette hjul for tung last på harde og jevne gulv. Da nylonhjul i bunn og grunn er hardplast, egner de seg ikke for bruk utendørs. De er glatte og harde og ruller du over en grusbit vil jekketrallen stoppe opp.

Polyuretanhjul: Stillegående og myke hjul for håndtering på ujevnt underlag. Tåler sporete og grusete underlag, og egner seg ellers godt på lastebilflater. Polyuretanhjul sliter mindre på både gulv og hjulene selv.

Gummihjul: Ekstra myke og stillegående hjul med øvrige egenskaper likt polyuretanhjul. Egner seg godt hvor det er viktig med god støydemping

Antall hjul på gaflene

I tillegg til styrehjulet har jekketrallen også hjul på selve gaflene, enten singelhjul eller boggiehjul. Singelhjul er ett hjul på hver gaffel, boggiehjul er to hjul plassert etter hverandre på hver gaffel.

Singelhjul: For håndtering av lettere last på jevnt underlag, samt hvor pallen løftes fra langsiden og ikke kortsiden. 

Boggiehjul: For håndtering av tung last på ujevne gulv. Fordeler vekt på større flate noe som minsker gulvslitasje og gir bedre stabilitet. Egner seg for håndtering på rampe og over dørterskler. 

Pallyftare singelhjul vs. boogiehjul

Ekstra funksjoner

Har du behov for det lille ekstra? Det finnes flere jekketraller som kommer med ytterligere innebygde funksjoner for å gjøre arbeidshverdagen enda enklere. 

Quicklift: En jekketralle med hurtigløftfunksjon er utrolig tidsbesparende og egner seg godt der hvor den er i daglig bruk, for eksempel frakt av varer fra bil ved utleveringer. Den fungerer slik at gaflene når pallen ved første pumpetrykk og løfter ved det andre.

Jekketralle med vekt: I noen tilfeller har man behov for å veie en pall, enten ved salg av varer etter vekt, for beregning av transportkostnader eller planlegging av pakking slik at reoler og paller tåler vekten. Da er det fint at det finnes flere jekketraller med innebygget vekt som gjør det enkelt å veie pallen. 

Silent lifter: Har du behov for å få ned støynivået på arbeidsplassen er en stillegående jekketralle et godt valg. Den er utstyrt med gummidempere og er 30% mer stillegående enn en standard jekketralle. 

Høytløftende jekketralle: Lar deg enkelt komme opp i ergonomisk arbeidshøyde om du for eksempel skal tømme en pall og putte varer inn i hyller. En høytløftende jekketralle kan brukes som arbeidsbord, og den kan også brukes på en plukklinje. 

Elektrisk jekketralle: Reduser belastningen på armer, skuldre og rygg med en motorisert jekketralle. Disse har fremdrift både forover og bakover og gjør det langt enklere og raskere å flytte pallene. Føreren bruker langt mindre kraft for å operere en motordrevet jekketralle, noe som reduserer risikoen for slitasjeskader.

Rustfri jekketralle: Jobber du i en industri med svært høye krav til hygiene er rustfrie jekketraller et godt valg. Ofte brukt i næringsmiddelindustrien, produksjon og håndtering av legemidler og i fiskeindustrien. Den rustfri utførelsen gir lang driftstid, og disse jekketrallene finnes også i høytløftende versjon.

Hvilken jekketralle skal du velge? 

Mange faktorer spiller inn når man velger jekketralle:  Hvor og hvor mye den skal brukes, hvor tungt den må tåle og lastes, pris - og hvilke eventuelle ekstra funksjoner man trenger. En jekketralle med polyuretanhjul og doble hjul på gaflene (boggiehjul) er det vi oftest anbefaler, og er noe som vil passe de fleste. 

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Vennligst vent...
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.