
Gjør lageret klart for høysesongen – og håndter økt volum
Lagerdriften bør alltid være så effektiv som mulig, men enkelte perioder blir betydelig travlere og legger større press på alle ledd. Selv om vi vet at vinteren kommer med snø, blir det likevel kaos i trafikken hvert eneste år, ved det første snøfallet, og det andre, og det tredje.
Mange restauranter kutter ned på menyen til jul, nyttår, 17. mai og lignende, nettopp for å kunne håndtere mye større volum enn vanlig. Så, hva kan man gjøre for at lageret skal fungere optimalt også i høysesongen? Få våre 5 beste tips til hvordan lageret kan takle økt volum i travle perioder!
Gjør en vurdering av vareplassering
Den ideelle avstanden mellom hyllene beror naturlig også på størrelsen til det som lagres, men også hvordan dette skal plukkes. Det vil ta tid å gjøre en slik gjennomgang, samt endre oppsettet slik det er i dag, men mengden tid som spares når volumet øker vil være vel verdt bryet.
Foreta en “helsesjekk” av utstyret
Pass på at lagerhyller, sikkerhetsutstyr, stablere, vogner og annet utstyr på lageret er i tipp topp stand og foreta vedlikehold der det er nødvendig.
Spesielt utstyr som brukes ofte og skal håndtere store volum eller tung vekt – som jekketraller og stablere – er det viktig å sjekke at fungerer som det skal. På den måten reduserer du risikoen for at noe ryker midt i høysesongen, og at du må sitte og vente på deler eller nytt utstyr.
Planlegg returene
Økt volum medfører også dessverre økte returer av varer. Sørg for at lageret har rutiner på plass for å håndtere flere returer enn normalt, enten det gjelder hva som må pakkes om, kan selges som normalt, selges som B-vare, eller returneres til leverandør.
| Oppdag også: Effektiv oppbevaring – oppdag plass du ikke visste du hadde! »
Hvor mye må lagerføres av hva
Det er nesten umulig å finne den perfekte balansen mellom kort leveringstid ut og kort liggetid på lageret. Likevel lønner det seg å være tidlig ute, så du ikke blir tatt på senga. Sjekk tidligere salgstall, hvor lenge produktene har ligget på lager, og kontakt leverandørene for oppdaterte leveringstider og tilgjengelighet.
Sørg for riktig og nok bemanning
Høysesongen kan bety behov for flere hender, men økt trykk og stress kan også gi mer sykefravær. Hvis du må øke bemanningen i en periode, husk at ansettelsesprosesser, selv for kortvarige vikariater, ofte tar lenger tid enn man tror.
Det er viktig å ha en klar plan for hvem som skal lære opp de nye, og hvordan opplæringen skal foregå, både når det gjelder rutiner, sikkerhet og bruk av utstyr.