Fatvarmer fra Cowab. Foto

6 smarte ting du kan bruke en fatvarmer til

En fatvarmer har flere bruksområder enn du kanskje tror, og kan spare bedriften for både tid og penger. Her får du smarte tips til hvordan du kan bruke den mest mulig effektivt!

Hva er en fatvarmer?

En fatvarmer brukes til å opprettholde temperaturen eller varme opp temperatursensitive materialer i et fat eller en tønne. Den kalles noen ganger også for tønnevarmer eller båndvarmer. 

Fatvarmeren festes enkelt rundt fatet, og med termostaten stiller du inn ønsket temperatur. På den måten unngår du at innholdet fryser, samtidig som du holder riktig viskositet, altså hvor tyktflytende væsken er.

En fatvarmer er svært lett å bruke, og du kan koble den til på sekunder, enten det er snakk om et stålfat eller plastfat.

| Les også: Få bedre ergonomi på lageret med 5 enkle tips »

Fatvarmer fra Cowab på lager. Foto

Derfor trenger du en fatvarmer

1. Smelting og forvarming

Noen ganger trenger du å smelte eller varme opp et materiale før bruk, og da er en fatvarmer genial. Du slipper å ha væsken eller materialet over i en annen beholder først, men kan varme det opp direkte i fatet.

Dette kan være nyttig for eksempel innen næringsmiddelindustrien, som når du trenger å forvarme honning. Et annet eksempel er oppvarming av såpeolje til såpeproduksjon. Fatvarmeren lar deg sakte og kontrollert varme opp produktet uten å risikere at kvaliteten blir forringet. 

2. Holde temperaturen

En del materialer må oppbevares under bestemte temperaturer for å bevare egenskapene sine ved bruk. Heller enn å varme opp et helt lager eller annet rom kan du langt mer energieffektivt regulere temperaturen direkte på fatet.

Eksempler på slike stoffer er epoksy, harpiks, isoleringsskum og andre kjemikalier. Hvis epoksy for eksempel blir for kald, vil den ikke kunne reagere med andre kjemikalier senere. 

3. Kan brukes både utendørs og innendørs

Siden fatvarmeren kan benyttes både ute og inne, gjør det at arbeidsprosessene går langt enkere spesielt ved transport av fatene. Det gjør også at du kan utnytte lagerplassen bedre, selv om temperaturen i utgangspunktet er for høy eller for lav for oppbevaring av kjemikaliene eller stoffene. 

4. Aktivering av kjemiske reaksjoner

Du kan også bruke tønnen eller trommelen til kjemiske blandinger som trenger et visst varmenivå. Fatvarmere kan være svært nyttige for å gi varme til kjemiske reaksjoner. Vi kan igjen bruke epoksy som et eksempel:  Epoksy må varmes opp til en bestemt temperatur før blanding med andre kjemiske stoffer. Fatvarmere kan brukes til å nå den temperaturen i løpet av kort tid, få igang reaksjonen og gjøre epoksyen raskt klar til bruk.

5. Regulere viskositet

Når væsker og stoffer blir kalde, kan de bli så tyktflytende at de er vanskelige å helle, håndtere og bruke. Med en fatvarmer får du en jevnere og mer flytende konsistens, og sparer både tid og frustrasjon. I tillegg reduserer du svinn, fordi det blir mye enklere å tømme fatet helt. Typiske eksempler er vaselin, lanolin, oljer, fettstoffer og smør.

Noen stoffer er dessuten svært følsomme for temperatur. Blir de for varme eller for kalde, kan det være vanskelig å få tilbake riktig viskositet, og i verste fall kan hele produktet bli ødelagt.

6. Dekontaminering

Noen væsker og harpikser må holdes på høyere temperatur enn romtemperatur for å unngå forurensning. Dersom dette gjelder ditt produkt, kan en effektiv fatvarmer sørge for at kravene oppfylles. Det gjør fatvarmeren til et ideelt hjelpemiddel i industrier, verksteder, landbruk, næringsmiddelproduksjon og andre miljøer der fat fylles med olje, fett, harpiks, diesel, voks eller andre industrielle væsker.

Konklusjon

Det finnes flere typer fatvarmere på markedet, tilpasset ulike bruksområder og temperaturbehov. Våre fatvarmere er produsert i Danmark i svært høy kvalitet. Det viktigste er å velge en fatvarmer beregnet for profesjonell bruk. Da kan du være trygg på at innholdet i fatene holder riktig temperatur, samtidig som du får en pålitelig løsning som varer lenge.

Er du usikker på hvilken modell som passer best? Ta gjerne kontakt med oss – vi hjelper deg å finne den optimale fatvarmeren for ditt behov.

| Les også: Derfor overlever ikke norske bedrifter »

Vanlige spørsmål og svar

En fatvarmer brukes til å opprettholde eller heve temperaturen på temperatursensitive materialer i fat, slik at de ikke fryser og beholder ønsket viskositet. Den festes rundt fatet og kan justeres med termostat. 
Fatvarmeren gjør det mulig å varme opp innholdet i fatet direkte, uten å må overføre væske til en annen beholder. Dette er nyttig for materialer som honning eller såpeoljer som bør smeltes eller forvarmes kontrollert. 
Ja. Fatvarmeren er konstruert for bruk både innendørs og utendørs, noe som gir fleksibilitet selv om temperaturforholdene varierer. Dette kan være praktisk når fat flyttes eller oppbevares i ulike miljøer. 
I slike miljøer kan produkter som fett, voks, olje og andre industrivæsker bli vanskelig å håndtere dersom de kjøles ned eller fryser. Fatvarmere sikrer riktig temperatur, noe som forbedrer håndtering, bruk og reduserer svinn. 

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Vennligst vent...
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.