Så mange nordmenn kan ikke bytte dekk selv (og slik gjør du det!)

Vet du hvordan man legger om dekk? Det er det overraskende mange som ikke gjør, i følge en undersøkelse gjort for BYTTDEKK.

Over en million nordmenn (24%) vet ikke hvordan man bytter dekk, og vil måtte ha hjelp om de skulle punktere. Stadig flere setter bort jobben til dekkhoteller og bensinstasjoner når det er på tide å bytte mellom sommer- og vinterdekk. 

Likevel - skulle uhellet være ute er det veldig greit å kunne være selvhjulpen. Er du ute og kjører når uhellet inntreffer vil du typisk måtte klare deg med jekken som kom med bilen, men har du bedre tid finnes det praktisk utstyr som gjør det enda enklere og raskere. 

| Les også: Føler du deg overveldet på jobb? Prøv disse triksene »

Bytt dekk i 10 enkle steg: 
  1. Plasser bilen på et slett underlag, og sett på håndbrekket.

  2. Løsne mutterne litt (du kan bruke hjulvinnen som kom med bilen). 

  3. Plasser jekken under jekkepunktene (de ser ut som hakk under bilen) og jekk opp bilen.

  4. Skru av boltene/mutterne og legg dem til side.

  5. Ta av hjulet, dersom det sitter fast kan du sparke i det for å løsne det.

  6. Løft hjulet du skal bytte til på plass.

  7. Skru boltene på plass med fingrene. Bruk deretter hjulvinnen til å stramme dem til, men stram dem i et kryss: altså at du strammer den første, den på motsatt side, så en annen og den på motsatt side av denne igjen. Dette er for at hjulet skal ligge helt rett inntil hjulopphenget.

  8. Jekk bilen ned igjen.

  9. Sjekk lufttrykket ved første anledning.

  10. Når du har kjørt litt med bilen, gå over bilen på nytt og etterstram mutterne.

TIPS: Har du tilgang til en kompressor med muttertrekker blir håndteringen enklere og det går unna på null tid. Vask dekkene når du har tatt dem av for å få bort forurensning og skitt, og oppbevar dem tørt, mørkt og kjølig for eksempel i en dekkreol.

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.