7 enkle tips for en mer miljøvennlig bedrift

7 enkle tips for en mer miljøvennlig bedrift


Både bedrifter og privatpersoner blir stadig mer bevisste og opptatte av deres innvirkning på miljøet. Kunne du tenke deg å gjøre bedriften mer klimavennlig, men vet ikke helt hvor du skal starte? Vi gir deg tipsene!

Hvordan blir man mer miljøvennlig ? Det første steget mot et holdbart og miljøbevisst foretak er å gjøre opp status for hvordan klima- og miljøsituasjonen ser ut i dag. Deretter er det enklere å sette opp realistiske mål for miljøarbeidet ditt. 

Slik kan bedriften din bli mer miljøvennlig med enkle grep

1. Bruk mindre papir

Alt som ikke MÅ finnes i papirformat kan dokumenteres og sendes digitalt. Dette kan være fakturaer, reklamer, brev, bilag og rapporter for eksempel. Tenk igjennom hvor papirbruk kan erstattes av digitale løsninger i bedriften din, våre grønne, vakre skoger vil takke deg for alt papir du velger ikke å bruke.

| Les også: Er du i faresonen for å få belastningsskader? Dette er risikofaktorene » 

2. Forenkle kildesorteringen 

En av de enkleste tingene du kan gjøre for å få en mer miljøvennlig arbeidsplass er å satse på kildesortering og god avfallshåndtering. Det skal være enkelt å sortere avfall - uansett type og mengde.

Hos Cowab har vi en rekke gode løsninger for en velfungerende kildesortering - både ute og inne. På spiserommet kan du for eksempel bruke enkle pedalbøtter eller kildesorteringsskap. Du kan også lage din egen kildesorteringsstasjon ved hjelp av avfallsbeholdere i ulike farger for å markere hva som skal kastes hvor.

Håndterer du bygg- og anleggsavfall og liknende vil store søppeldunker og avfallsvogner så vel som tippcontainere være et naturlig valg.

Kildesortering

3. Oppmuntre til å kjøre sammen, velge kollektivt eller sykle til jobben

En av de store klimasynderne er utslipp av karbondioksid, blant annet fra transport. Dersom man har mulighet til det er det bra å velge og reise kollektivt, da bidrar man til et lavere klimaavtrykk hver gang. Et annet og enda mer miljøvennlig alternativ er å sykle til jobben - og da får man unna to treningsøkter hver dag også! 

For deg som arbeidsgiver er det å legge til rette for mer miljøvennlige transportvalg for de ansatte noe som vil gjøre en stor forskjell. Oppmuntre for eksempel de ansatte til å kjøre sammen til og fra jobb der det er mulig, og gjør det enkelt for de som velger sykkel ved å sette opp sykkelstativ eller en sykkelgarasje.

4. Reduser firmaets strømforbruk

Å se over strømforbruket og gjøre eventuelle justeringer er en super måte å bli mer miljøvennlig på, så vel som å kutte kostnader for bedriften. Hvilke tiltak som er aktuelt kommer selvsagt an på type bedrift, men tre enkle ting du kan gjøre uansett hvilken bransje dere tilhører er:

Bytte til LED-lamper. Det tar ikke ikke lang tid å bytte lyskilder, og selv om LED-pærer er dyrere i innkjøp varer de både lengre og bruker mye mindre energi enn hallogenpærer. Bedre for miljøet og bedre for lommeboka!

Sett inn sensorstyrte lamper og vannkraner. Med sensorstyrte lamper behøver du ikke tenke på å slå av lysene, de slår seg av selv. Den samme teknikken kan brukes på vannkraner, og også i dusjene er det lurt enten med sensor eller at vannet slår seg av selv etter en viss tid. Du forbruker mindre vann og sparer derfor litt av jordens ressurser, samtidig som strømkostnadene reduseres.

Steng av elektronikk automatisk. Å slå av all elektronikk ved arbeidsdagens slutt (selvsagt med unntak av kjøleskap og liknende ) sparer ikke bare energi, det reduserer også brannfaren på arbeidsplassen. Gjør det til en vane å stenge av all elektronikk før du går hjem for dagen, eller installer automatisk avstegning eller en timer som bryter strømforsyningen til gitte tidspunkt. 

| Les også: Derfor er du den viktigste årsaken til hvordan arbeidsmiljøet er » 

5. Gjenvinn og gjenbruk

Bruker dere pappkopper og andre engangsartikler på arbeidsplassen? Ta heller med din egen kopp eller skaff vanlige kaffekopper og en energisparende oppvaskmaskin. Gjenbruk plastposer og emballasje der du kan, og når du foretar innkjøp til bedriften så velg kvalitetsprodukter som holder lenge heller enn produkter som må byttes ut ofte.

6. Unngå unødige reiser

En positiv ting pandemien har ført med seg er at den har redusert antall jobbreiser, og gjort at bedrifter har fått bedre rutiner og verktøy for å samarbeide og kommunisere digitalt. Kan man fortsette med å legge de fleste møter til digitale møteplasser heller enn at de tvinger frem fysiske reiser, står man for en stor reduksjon i utslippene.

Hvor reiser er nødvendige kan man kanskje ta tog heller enn fly, og forsøke å planlegge så mange møter man kan for samme reise. 

7. Velg grønne samarbeidspartnere og materialer

Det siste punktet på listen er kanskje den mest tidkrevende å jobbe med, men det er også en av de tiltakene som kan gjøre størst forskjell for miljøet. Har du mulighet til å velge lokalpoduserte varer, miljøvennlige materialer i produksjonen, har miljøbevisste samarbeidspartnere og lokale leverandører,  er det en god mulig for å drive mer klimavennlig.

Bidrag du kan søke om for miljøtiltak i bedriften din

Hos enova kan norske bedrifter søke om økonomisk støtte til en rekke klimatiltak. Eksempler er innkjøp av elektrisk varebil og elektrisk lader til denne, og varmesentraler basert på fornybare energikilder.

Med miljøvennlige og miljøbevisste valg vil bedriften din gå hand i hand med mange kunders etterspørsel nå og i fremtiden!

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Vennligst vent...
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.