Arbeidsbenk og utstyr fra Cowab. Foto

Guide: Velg riktig arbeidsbenk til verkstedet

Siden 1933 har vi i Cowab samlet verdifull kunnskap om hvordan folk jobber best. Nå har vi brukt all denne erfaringen til å lage en arbeidsbenk-guide for deg! Når du har en arbeidsbenk som passer perfekt til jobben og kroppen din, går alt litt lettere: Du jobber raskere, mer ergonomisk, og benken varer i årevis. Det er vinn-vinn for effektiviteten, helsa, lommeboka – og miljøet!

Velg riktig benkeplate

En verkstedbenk kan fås med mange ulike benkeplater, noe som gjør det enkelt å finne en som passer perfekt til jobben. Her kommer en oversikt over noen av de vanligste, og hvilken bruk de er mest velegnet til. 

1. Eikeparkett: Velger du en topp med eikeparkett får du en overflate av god og solid kvalitet for allroundbruk.

2. Galvanisert stål: Gå for en arbeidsbenk hvor arbeidsflaten er av stål om du trenger et arbeidsbord som tåler både slag og spisse gjenstander.

3. Vinyl: En benkeplate med vinyltopp gir en litt mykere overflate, og passer godt til monteringsarbeid samt demper støy.

4. Laminat: En arbeidsplate av laminat gir en hard og glatt overflate, som er enkel å tørke av og holde ren.

Herdet overflate / herdet board: En prisgunstig benkeplate egnet for lettere arbeider. 

ESD-sikker arbeidsflate: Jobber du med datakomponenter eller elektronikk? Da kan det være at du må ha en antistatisk bordplate som reduserer faren for utladning av statisk elektrisitet. ESD står for electro static discharge og det kan være ødeleggende for finelektronikk. 

Bänkyta för arbetsbänk

Tips: Om du har behov for en mer skånsom og mykere overflate finnes det beskyttelsesmatter du kan legge rett på arbeidsbordet. Disse beskytter effektivt mot slag, støt og riper. 

Avgjør størrelsen på arbeidsflaten

Hvor stor arbeidsflate man behøver avhenger naturligvis av typen arbeid man gjør, og størrelsen på delene og verktøyet. I tillegg vil plassen man har tilgjengelig kunne spille inn, så vel som hvor avhengig man er av raskt å få tak i smådeler og verktøy mens man jobber.

Er plassen begrenset kan man vurdere en mindre arbeidsbenk, også ha et arbeidsbord på hjul eller en verktøyvogn til å oppbevare det man trenger. Trenger man stadig å hente nytt verktøy eller deler kan det være greit at arbeidsbordet ikke er større enn det absolutt må, slik at man kan ha ustyret man trenger i armlengdes avstand.

Vurdér hvor stor vekt arbeidsbordet må tåle

Arbeidsbenkene har ulik vektkapasitet. Jobber du med småelektrisk produksjon eller andre mindre varer er ikke dette noe du trenger å tenke på, men jobber du med maskiner, motorer eller tyngre gods er det viktig å velge en arbeidsbenk som tåler vekten. Arbeidsbord har typisk en maksbelastning fra 100kg og opp til 750kg. 

| Les også: Har du nedsatt hørsel uten å vite det? Se etter disse tegnene » 

Arbeidsbenk med eller uten hjul

De fleste ser for seg et stasjonært arbeidsbord, men mange av dem kan fås med hjul. Disse er spesielt praktiske hvor  man trenger å jobbe nært større konstruksjoner, kjøretøy eller liknende og flytter arbeidsbenken etter behov. 

Arbeidsbord med hjul kan også med fordel brukes der man ikke daglig bruker arbeidsbenken og ønsker å sette den bort for å spare plass.
Arbetsbänk med hjul

Vurder hvordan du jobber – og hvilket utstyr du må ha tilgjengelig

Når man lager en arbeidsstasjon for spesifikke oppgaver har man gjerne en arbeidsflyt, utstyr man bruker og en rekkefølge på hvordan man gjør ting. En farmasøyt vil ha en måte å jobbe på, en som bygger PC-er en annen og reparerer man motorer har man helt andre behov igjen. 

I tillegg til selve arbeidsflaten man jobber på, er tilgang til verktøy, deler og materiell en viktig del av en effektiv arbeidsprosess. Sørg for at det du bruker ofte er så nært som mulig, helst i armlengdes avstand. 

Oppheng: En populær løsning er opphengsløsninger som festes rett i bakkant av arbeidsbenken. Da kan man bruke verktøypaneler til å henge verktøy og materiell på, oppbevaringsbokser til diverse rekvisita, og hyller eller skap til annet du trenger tilgjengelig.

Underhyller og skuffer: Flere arbeidsbenker kan man også få med ekstra hyller eller skuffer festet under benken for å utnytte plassen godt, samt ha utstyr lett  tilgjengelig.

Verktøyvogner og hyllevogner: Ønsker man en mobil løsning kan vogner eller skuffeseksjoner med hjul være et godt alternativ. Disse kommer med hyller, skuffer eller skap, samt kombinasjoner av disse. Slike vogner gir ekstra oppbevarings- og arbeidsflate, i tillegg til at du kan flytte verktøyet og annet utstyr dit du trenger det.

Ikke glem godt arbeidslys

God belysning er viktig for både helse og nøyaktighet, er lyset dårlig kan man få hodepine, belastningsskader og jobber mindre effektivt. I tillegg øker også faren for ulykker på arbeidsplassen. Jevn og god belysning med samme farge og lysstyrke er best, men der man jobber med produksjon, montering og annet presisjonsarbeid er det ofte behov for ekstra og mer konsentrert punktbelysning.

Vanlige spørsmål og svar

Det avhenger av jobben. Skal du hamre, sage eller jobbe med skarpe ting – gå for galvanisert stål. Trenger du en myk, litt døyvende overflate for montering – vinyl. Er du ute etter lett rengjøring – laminat. For elektronikkjobbing – ESD-sikker plate. Og for allround bruk? Da funker eikeparkett som en drøm. 
Hvis dere er flere som bruker samme benk, eller jobber med gjenstander på ulik høyde, gir hev/senk (særlig elektrisk) maksimal ergonomi.
En tommelfingerregel er albuhøyde minus 0 cm, altså plassert slik at albuene alltid er avslappet (vanligvis rundt 70 cm for folk på ~170 cm). Det gir best arbeidsholdning og minst belastning.

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Vennligst vent...
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.