Låsguide: velg riktig lås til riktig skap


Har du behov for låsbare oppbevaringsskap, men synes det er vanskelig å velge riktig lås? Her kommer vår eminente låsguide, enten du trenger lås til garderobeskap, verktøyskap eller kontorskap!

Noen skap kommer typisk med ferdigmontert lås, for eksempel kjemikalieskap eller oppbevaringsskap for kontoret. I disse tilfellene er det viktig at du gjør deg kjent med hvilke låsalternativer som finnes, slik at du får et skap som er både praktisk og trygt for ditt bruk.

Andre skap derimot kommer uten lås i det hele tatt, noe som umiddelbart kan virke merkelig. Et godt eksempel på dette er garderobeskap. Årsaken til dette er at dette er skap som brukes på svært ulike måter avhengig av hvilken bedrift eller organisasjon det dreier seg om, og derfor må man ha mulighet til å velge den type lås som fungerer best.

| Les også: Må man ha garderobeskap på arbeidsplassen? Dette er reglene »

Viktig å tenke på når du skal velge lås til skap

Å velge riktig lås er viktigere enn du tror - se for eksempel for deg at at nøklene til et garderobeskap blir borte, og at du må borre ut (og dermed ødelegge) låsen og kjøpe ny lås for å kunne bruke skapet igjen. Tenk derfor over disse tre tingene når du skal velge lås:

1. Er det de samme folkene som skal bruke skapene over tid, eller er det ofte nye brukere (som for eksempel garderobeskap på treningssenter)?

2. Er pris en faktor for valg av skaplås?

3. Er det OK å bruke nøkler, eller vil dere helst ha en nøkkelfri lås?

Ulike typer lås og låssystem

Det finnes flere typer låser å velge mellom, som alle har sine fordeler. Her kommer en oversikt over de mest populære låsene, slik at du kan sørge for trygg og brukervennlig oppbevaring.

| Les også: Den farlige støyen og 9 måter å redusere støy på arbeidsplassen »

En svært populær og kostnadseffektiv lås til garderobeskap og andre oppbevaringsskap er hasp for hengelås. Dette er låser som passer perfekt for garderobeskap og småromsskap hvor det ofte er nye brukere, for eksempel i svømmehallen, på treningsstudiet og til og med på skoler.

Disse låsene låses med hengelåser, som brukerne tar med selv. På den måten behøver du ikke å håndtere nøkler, og dersom nøkkelen til hengelåsen blir borte kan du klippe over hengelåsen uten å skade skapet.

En annen fordel er at dette låsesystemet kommer med et vrihåndtak for enkel åpning og lukking av skapdøren. Dette er de låsene vi selger mest av her i Cowab. 

Dørvrider og hasp til hengelås

Sylinderlås og nøkkellås

En låssylinder og nøkkellås er et litt dyrere alternativ enn hasp for hengelås, men her slipper brukerne å ha med hengelås og har heller sin egen nøkkel til skapet. 

Disse låstypene brukes ofte til verktøyskap, maskinskap og kjemikalieskap der brannfarlige eller etsende stoffer oppbevares. De brukes også til garderobeskap hvor brukerne har faste skap over tid, som på arbeidsplasser. 

Den vanligste varianten er å vegle sylinderlås med hovednøkkelsystem. Dette betyr at det finnes en masterkey eller hovednøkkel som kan låse opp alle skapene, noe som er praktisk om ansatte glemmer nøkkelen igjen hjemme for eksempel.

Sylinderlås

Elektronisk kodelås

Om du ikke ønsker å styre med nøkler er en elektronisk kodelås et supert alternativ. Skap med kodelås lar vanligvis brukeren sette sin egen kode, og det finnes ofte en hovedkode som kan åpne alle skapene om det skulle være behov for det. 

Elektroniske kodelåser er ofte dyrere enn de fleste andre låsesystemer, men er praktiske å bruke og gir trygg oppbevaring.

Elektronisk kodelås

Kombinasjonslås

En kombinasjonslås er ett billigere alternativ til en elektronisk kodelås, hvor brukeren fremdeles har fordelen av å slippe bruk av nøkler. Skap med denne låstypen åpnes ved hjelp av en tallkode, oftest tre eller fire sifrer.

Velger du denne låstypen til skapene dine er det viktig at brukeren husker koden sin, slik at du slipper å borre opp låsen og kjøpe ny.

Kombinasjonslås

Myntlås

En type lås som ikke velges like ofte lenger er myntlås. Dette er en type lås som velges om man vil være sikker på at brukeren returnerer nøklene til skapet, og kan brukes for eksempel på campinglasser, togstasjoner og liknende.

De siste årene har bruk av kontanter blitt stadig sjeldnere, og derfor er det ikke så mange som etterspør myntlås lenger. 

Myntlås


Nå har du forhåpentligvis bedre oversikt over ulike typer lås til både garderobeskap og andre oppbevaringsskap. Skulle du likevel være usikker på hva du bør velge må du mer en gjerne spørre oss! Superheltene på kundeservice har lang erfaring i å hjelpe bedrifter og organisasjoner med å finne frem til den beste løsningen.

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.