Den ultimate guiden til garderobeinnredning på jobb & offentlige steder


Hvordan ser garderoben ut på arbeidsplassen din? Kanskje har dere et eget garderoberom komplett med både garderobeskap og benker, eller kanskje garderoben rett og slett er en stumtjener. 

Bedrifter og organisasjoner har ulike behov, derfor har vi satt sammen denne guiden slik at dere kan få en funksjonell garderobe uansett hvilken bransje dere driver i. På den måten unngår dere bomkjøp, og får en garderobe som både er trivelig og som fungerer perfekt for dere. 

| Les også: Slik forlenger du levetiden på utstyr & innredning »

Kartlegg deres bruksmønster

Før du i det hele tatt begynner å tenke på design og innredning, er det en del spørsmål det er lurt å starte med:

1. Hvor mange skal bruke garderoben?

2. Trenger dere å ha adskilt oppbevaring for rent tøy/skittent tøy, eventuelt private klær/arbeidsklær?

3. Har dere spesielle behov for ventilasjon i skapene, for eksempel på grunn av støv, kjemikalier eller lukt?

4. Skal garderoben benyttes av de samme menneskene dag etter dag, eller varierer det hvem som bruker dem (som på et treningssenter, en svømmehall også videre)?

5. Blir garderoben mye eller sjeldent brukt? 

6. Må alt utstyr og tøy være innelåst, eller kan noe av det oppbevares i åpne hyller eller skap?

7. Blir det dusjet ofte i garderobene?

Når dere har klart for dere hvordan dere kommer til å bruke garderoben, kan du begynne å planlegge hvordan planløsningen bør være, og hvilken innredning dere har behov for. 

Velg en funksjonell planløsning

Hvilken romplan dere bør gå for er naturlig nok avhengig av bruk og tilgjengelig plass. Her tar vi for oss de tre vanligste planløsningene, og hvem de typisk passer best for.

Småromskap

1. Garderobeskap eller verdiskap langs veggene

En populær garderobeløsning er å plassere garderobekap eller låsbare verdiskap (eventuelt bokskap) langs veggene i rommet. Dette er en vanlig løsning både hos bedrifter og på skoler, og kan fint brukes i entréer, haller og lukkede rom. 

Fordelen med denne løsningen er at man frigjør mye gulvplass som enten benyttes som gjennomgangområde eller til å plassere garderobebenker på. 

2. Garderobeskap på rekker utover i rommet

Har du behov for å få plass til så mange garderobeskap eller verdiskap som mulig, kan du lage doble rader med skap utover i rommet. Denne løsningen fungerer både for bokskap på skoler så vel som andre offentlige garderober som i svømmehall og på treningssenter for eksempel. 

Ved behov kan du plassere garderobebenker mellom radene med skap, på den måten kan benkene deles av brukerne på begge sider. 

Garderobeskap

3. Knaggrekker og benker langs veggen

Dersom det er knapt med plass eller det ikke er behov for låsbare skap er garderobeknagger og benker eller åpne skap en godt valg. Denne løsningen benyttes ofte i barnehager, skolegarderober og idrettsgarderober. 

Knaggrekker og benker

Fordelen med denne løsningen er at det er enkelt å holde oversikt og det går raskt å henge fra seg tøy. Det gjør at man reduserer sjansen for at noe blir glemt igjen i eller på et skap, og man slipper å bekymre seg for nøkler og låssystemer. 

Det er også fornuftig å tenke igjennom plasseringen av stikkontakter i garderoben, slik at det er mulig å benytte hårføner og liknende.

Velg riktig garderobeinnredning 

Når du vet hvilken planløsning som passer best for dere, er det på tide å velge innredning til garderoben. Det er vel verdt å bruke litt tid på å velge en løsning som vil fungere i flere år fremover. 

Det er i tillegg mye penger å spare når garderobeinnredningen ikke må byttes ut annet hvert år.

Velg derfor holdbare og solide garderobeskap og benker - det koster ikke mye mer i innkjøp men sparer dere for adskillige kostnader i fremtiden. 

Vær for eksempel obs på materialvalg og kvaliteten på disse. Velger du garderobeskap av stål så er tykkelsen på stålet som brukes viktig så vel som hvordan skapene er sveiset og konstruert, spesielt der skapet må tåle tøff bruk. I Cowab for eksempel produserer vi garderobeskap som tåler hard bruk i industrimiljøer, med helsveisede  skrog og solide dører. Det er også lurt å velge garderobeskap hvor dørene enkelt kan byttes ut ved behov, på den måten kan du spare store kostnader ved at du slipper å bytte ut hele skapet.

| Les også: Den ultimate guiden - Slik velger du en ergonomisk kontorstol perfekt for deg »

Populært utstyr og innredning til garderobe:

  • Garderobeskap eller verdiskap
  • Garderobebenker & knaggrekker
  • Avfallsbeholdere
  • Våtromsmatter
  • Utstyr til vask og tørk av klær
  • Skohyller & Entrématter

Garderobeskap, bokskap eller verdiskap

Vi tar det viktigste først og starter med valg av riktig skap til garderoben. Om skapet primært skal benyttes til bøker, verdisaker og liknende vil et oppbevaringsskap med flere låsbare rom være ideelt. Disse kalles gjerne småromsskap, verdiskap eller bokskap og er en svært plasseffektiv måte å tilby personlig oppbevaring på.

Garderobeskap har større plass i hvert rom, noe som gjør dem velegnet til oppbevaring av både tøy, sko, verdisaker og utstyr. De har som oftest knagger eller kroker for å gjøre det enkelt å henge klær og vesker. Dersom garderoben har begrenset med plass kan dere eventuelt velge et z-skap, da får hvert låsbart rom noe hengeplass samt plass til småsaker. 

Om de ansatte bytter fra skitne, våte eller kjemikaliepåvirkede klær til sine private klær bør klærne være fysisk adskilt ved hjelp av garderobeskap med dobbeltdør. 

Garderobeskap av stål eller høytrykkslaminat

De fleste velger garderobeskap av stål, da disse er slitesterke samtidig som de er prisgunstige.

De passer inn i de fleste miljøer, og kan fås med forsterkede dører så vel som helsveisede dører om man har behov for ekstra solide skap som tåler en trøkk. 

Alternative materialer er garderobeskap i høytrykkslaminat eller MDF, disse er et godt valg dersom skapene skal stå i et støysensitivt miljø da de lukkes mykere og stillere enn det garderobeskap med ståldører gjør. Ønsker du en mer eksklusiv overflate med trefølelse er høytrykkslaminat er godt valg! 

Garderobeskap

Vi er så heldige å ha egne fabrikker og derfor spesialproduserer vi i mange tilfeller garderobeskap i de materialer, farger, størrelser og utførelser som kundene våre vil ha. La deg for eksempel inspirere av løsningen til Brannstasjonen i Sandnes, som gikk for en dør-løs garderobeløsning for raskt å kunne komme til nødvendig klær og utstyr. 

Standardsortimentet vårt har den fordelen at det er rask leveringstid på disse skapene, og utvalget har blitt til over snart 100 års tid hvor vi har jobbet med skandinaviske bedrifter og organisasjoner og lært hva de behøver og etterspør. 

Garderobeskap med skrått tak eller rett tak

Garderobeskap med rett tak passer best hvor takhøyden er lav, eller man vil ha muligheten til å oppbevare saker på toppen av skapene. 

Et garderobeskap med skrått tak gjør det mulig med ventilasjonsrør inne i garderobeskapene. I tillegg samler det seg mindre støv på toppen av skapene, samtidig som man unngår at ting legges på dem. På den måten er det mindre sjanse for at ting blir gjenglemt, noe som også er bra av hensyn til brannvern.

Merk at garderobeskapene uansett alltid bør ha stansede hull i topp og bunn for god luftsirkulering i skapene. 

Garderobeskap med skrått
garderobeskap

Understell til garderobeskap

Mange glemmer at det er mulig å velge praktiske understell avhengig av behov. Her nevner vi de fire vanligste:

Sokkel: En sokkel er velegnet hvor man har begrenset med takhøyde, men likevel vil få skapet litt høyere for enkel tilgang til innholdet. Det kan også være at du ønsker plass over skapet til ventilasjon. Sokkel er også det beste alternativer om man vil forhindre at gjenstander blir oppbevart under skapet, av brannvernshensyn eller av hygieniske årsaker.

Benstativ: Har du benstativ til garderobeskapet blir det enklere å rengjøre under skapene, samt at det gir noe ekstra oppbevaringsplass under skapet. I tillegg er det mulighet for ventilasjon under skapene.

Benkstativ: Med et benkstativ får du en individuell sittebenk for hvert skap, noe som gjør det enklere å skifte tøy. I tillegg er det god tilgang til å rengjøre under skapene, samt at du får ekstra oppbevaringsplass. Benkstativ kan til og med utstyres med en skohylle for personlig oppbevaring av ting man ikke vil ha inne i skapet, slik som skitne sko eller liknende. 

Vegghengt garderobeskap med benk: Dette er et godt valg om man av ulike årsaker ikke kan benytte gulvet til oppbevaring. Skapene monteres da på vegg og hvert skap har en tilhørende sittebenk. Dette gjør at man enkelt kan rengjøre samt få oversikt og passe på at ingenting ligger under skapene. I tillegg er det ideelt om man har ventilasjonsrør eller annet som går langs veggene, og man dermed kan montere skapene over disse.

Merk også at har du garderoberskap fra oss kan du bytte understell senere dersom behovet endrer seg, og du vil gå fra sokkel til benkstativ for eksempel. 

| Les også: Derfor er god lagerdrift nøkkelen til en fantastisk kundeopplevelse »

Valg av lås og låsesystem

Velg riktig lås med en gang, så slipper du å risikere at du må borre opp låsene senere fordi du ikke får åpnet skapene. De tre vanligste låssystemene for garderobeskap:

Sylinderlås: Dette er en vanlig lås med nøkkel. Passer best hvor garderoben har faste brukere over tid og man tildeler personlige skap. Sylinderlås kan også fås med et hovednøkkelsystem hvor hovednøkkelen kan låse opp alle skapene. Praktisk på arbeidsplasser for eksempel om noen slutter og glemmer å levere tilbake nøkkelen, eller at man mister nøkkelen til skapet sitt. 

Hasp for hengelås: Praktisk der hvor det ofte er nye brukere av skapene, for eksempel på treningssenteret, svømmehallen og på skolen. Brukeren står da typisk selv for innkjøp av hengelås, og skulle det være behov for det kan hengelåsen enkelt klippes av uten å ødelegge skapet eller låsen. 

Kodelås / kombinasjonslås: Kodelås lar brukeren angi en 3-sifret kode for å åpne skapet. Praktisk om man vil unngå bruk av nøkkel. 

Les vår guide til valg av lås og låsesystemer for mer utdypende informasjon.

Garderobebenker & knaggrekker

De fleste bedrifter og organisasjoner ønsker noen form for sittebenker i garderobene, da dette gjør det langt enklere å skifte klær og sko. Det er primært to hovedtyper garderobebenker å velge blant: Sittebenker som er montert på garderobeskapene, eller frittstående benker som kan plasseres langs veggene, i midten av rommet eller mellom skapradene.

De frittstående benkene kan fås både som enkle benker og som benker med knaggrekker for enkelt å henge opp tøy. Ved garderobens inngangsparti vil du kanskje også ha veggmonterte knaggrekker slik at brukerne av garderoben kan henge fra seg yttertøyet når de kommer inn. 

Avfallsbeholdere

Søppelbøtter i garderoben bør være enkle å bruke og enkle å tømme. Dersom plassen tillater det er det derfor greit å velge avfallsbeholdere med god størrelse og som enten er helt åpne eller har stor åpning for å kaste avfall. På den måten reduserer du sjansen for at papir og annet søppel havner utenfor beholdere, og det blir triveligere både for brukere av garderoben så vel som personalet som har ansvaret for rengjøringen.

På toalettene er det fornuftig og i tillegg ha en mindre avfallbeholder med lokk eller en pedalbøtte for hygieniske artikler. 

Våtromsmatter

Tenk over at dersom det ofte dusjes i garderobene bør de designes slik at minimalt med vann fra dusjrommene dras med inn til skiftesonene. Våtromsmatter er svært praktiske da de reduserer faren for å skli på våte gulv. I tillegg er de hygieniske siden brukerne av garderoben slipper å tråkke rundt i vannsøl. 

Utstyr til vask og tørk av klær

I mange bedrifter og organisasjoner må arbeidstøyet gjevnlig vaskes, enten det er i industri og verksted eller på sykehus og andre helseforetag. I mindre bedrifter vasker man kanskje tøyet selv, mens hos de litt større sendes gjerne tøyet til eksterne renserier.

Om bedriften din er avhengig av å håndtere rene og skitne arbeidsklær er det praktisk med en skittentøysekk (eller flere, avhengig av behov), og eventuelt stativer til disse slik at det er enkelt å slenge brukt tøy i dem. Mange velger også bruk av vaskerivogn slik at det skitne tøyet enkelt og ergonomisk kan transporteres dit det skal. 

Når du designer garderoberommet er det derfor viktig å tenke over hvordan den mest praktiske måten å håndtere skittent tøy på er  - både for brukerne av garderoben og foretaket forøvrig. 

Skohyller & Entrématter

Entréen til garderoben er langt viktigere enn man kanskje først tenker over. Den skal gjerne være et oppbevaringssted for yttersko og støvler, noen ganger også for jakker og kåper, og det er også der man har mulighet til å hindre at skitt og søle blir dratt unødig inn i garderoben.

Det er sjeldent nok oppbevaringplass til sko i offentlige garderober, noe som fører til både rot, søl og redusert brannsikkerhet. Sørg derfor for designert plass til skotøy, og sett gjerne inn skohyller for å utnytte arealet i høyden samt gjøre det enklere å rengjøre. 

Velg også riktige entrématter for å unngå at væske og skitt ender opp på gulvene i garderoben, noe som både er utrivelig, uhygienisk og kan medføre farlig glatte gulv. Utenfor garderobens inngang eventuelt byggets inngang bør dere ha en skrapematte som fjerner det meste av skitt, mens innenfor døren er det perfekt med en absorberende matte som trekker til seg vann og søle. 

Sammenfatning

Den riktige garderoben for dere er en som er funksjonell utfra deres behov, hygienisk og lett å rengjøre, har passende ventilasjon, godt med oppbevaringsplass og er trygg å bruke. 

Trenger dere hjelp til å velge, eller dere ønsker spesialdesignede løsninger? Ta kontakt med våre kunnskapsrike medarbeidere på kundeservice, de har lang erfaring i å finne riktige produkter og løsninger som passer perfekt for dere. 

| Les også: Få mer gjort - slik blir du mer effektiv »

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.