Har bedriften din sikret verdier og papirer mot brann og tyveri?


Det er utrolig leit når verdier går tapt enten det er på grunn av innbrudd eller brann. Det kan være snakk om  alt fra bærbare pcer, kontrakter og patenter, til kostbare komponenter, verktøy eller kontanter.

 I tillegg kommer alt av innredning og utstyr bedriften måtte ha i sin daglige drift, og som er helt nøvendig for produksjonen. Det har vært flere tilfeller hvor brann har forårsaket at bedrifter har måttet legge ned, si opp ansatte eller vente i 2-3 år på å få bygget og satt opp nytt lokale og utstyr for å kunne komme igang igjen.

 Et eksempel fra slutten av august 2020 er Polarbrød-fabrikken som ble totalskadd i brann og ledelsen måtte vasle 131 ansatte om om at de ville miste jobben. Også innbrudd hos flere hundre norske bedrifter gjør at verdier for flere millioner kroner går tapt hvert år.

| Les også: Må man ha garderobe på arbeidsplassen? Dette er reglene »

Selv om det ikke er alt man kan forhindre, er det mye som kan unngås ved hjelp av forebyggende tiltak. Her kommer noen punkter man bør vurdere for å redusere risikoen for å miste verdier i brann eller ved tyveri:

God nøkkelhåndtering og adgangskontroll

Sørg for å få tilbake nøkler når ansatte slutter, eller endre koden om man bruker kodelås. Må nøkler oppbevares tilgjengelig for flere så benytt nøkkelboks eller et låsbart nøkkelskap. En nøkkelsafe er lett å plassere og bruke, og gir også enklere tilgang for brannvesen, vaktselskap eller liknende. Nøkkelskap finnes også med kodelås for nøkkelfri adgang.

Bruk seriekoblede optiske røykvarslere

Seriekoblede røykvarslere gjør at om en av varslerne registrerer røyk eller brann vil også de andre alarmene gå av slik at man raskt får varslet i hele bygget. En optisk vasler bruker lys til å fange opp små partikler som for eksempel røyk, og den vasler ulmebranner opp til 30 minutter raskere enn en tradisjonell ionisk varsler. 

Plassér verdier og dokumenter i brannsikre skap

Bokhyller og åpne reoler er praktiske og flotte for å oppbevare papirer, permer og annet. Noen dokumenter og verdisaker er derimot så viktige at de bør putter i et låsbart brannsikkert arkivskap eller en brannsikker safe. Disse skapene reduserer både risikoen for brannskade såvel som tyveri.

For enheter som laptop, mobil og ipad finnes det låsbare skap med innebygget lading slik at de kan låses vekk og likevel få batteriet ladet opp.

Gjem det som ikke kan låses unna

Om det er saker som av ulike grunner ikke kan låses inn, så gjem det på steder som ikke er så innlysende. Har noen brutt seg inn vil de garantert lete etter verdisaker i skuffene, men kanskje ikke bak bøkene i en reol. 

Sørg for sikkerhetskopier av viktige data

Det er ikke bare fysiske gjenstander som kan gå tapt i brann eller ved innbrudd. Også bedriftens digitale verdier må sikres, og i tillegg til å sørge for at eventuelle lokale servere er plassert i avlåste rom bør man få på plass systemer for ekstern-lagring av viktige data. Mange benytter skylagringstjenester i dag som en del av sin arbeidsflyt, men det vil ofte være andre data som må sikres likevel.  

Installér innbruddsalarm

Antallet innbrudd i i norske hjem har gått ned de siste årene, mye takket være en økning i bruk av innbruddsalarmer. Disse er koblet opp mot vaktselskaper som gjør at vektere raskt blir varslet om noen bryter seg inn. Selv om du er en liten bedrift er månedskostnaden for slike alarmtjenester relativt beskjedne med tanke på beskyttelsen den gir. 

Kameraovervåkning

Kameraovervåkning ved utsatte steder kan være en god løsning, både for å avverge potensielle innbrudd og å kunne dokumentere eventuelle lovbrudd. Vær oppmerksom på at det gjelder en plikt om å sette seg inn i reglene rundt kameraovervåkning, disse kan man finne på Datatilsynets nettsider. 

Godt opplyste inngangspartier og uteområder

Et enkelt og effektivt tiltak for å redusere faren for innbrudd er å sørge for god belysning rundt arbeidsplassen. Det er langt mindre attraktivt å bryte seg inn om man må gjøre det i flombelysning med dertil økt sjanse for å bli oppdaget, sammenliknet med et mørklagt område.

| Les også: Livsviktig søvn - 9 tips for å sove bedre »

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.