
Lagerbeholdning for små bedrifter – 5 ting du må vite
Opplever dere at det er vanskelig å finne plass til nye varer, eller at det er utfordrende å få en god flyt på lageret? Få med deg disse tipsene!
For små bedrifter kan det fort bli overveldende når varer kommer tidligere enn planlagt, eller det kommer store partier på en gang. Man har ikke hverken plassen eller systemene som store og profesjonelle lagre har, og får aldri ordentlig kontroll på lagerbeholdningen.
Disse utfordringene går både ut over effektiviteten og lønnsomheten, og øker også faren for ulykker og skader. I tillegg hender det ofte at man går tom for etterspurte varer, eller sitter igjen med for mye av andre varer. Med andre ord er det mer å tjene på en strømlinjeformet lagerhåndtering enn mange tror, også for småbedrifter.
| Les også: Guide: Finn riktig stroppebånd & verktøy for din bedrift »

5 tips til hvordan bedriften kan få kontroll på lagerbeholdningen
1. Sett minstenivåer for produkter
Et minstenivå er det antallet produkter du alltid bør ha på lager før du bestiller eller produserer mer. Når du setter riktige minstenivåer, blir lagerdriften langt mer effektiv og lønnsom. Du unngår både tomme hyller og unødvendige storbestillinger.
Husk at ulike produkter krever forskjellige minstenivåer. Vurder hvert produkt individuelt basert på hvor mye du selger i gjennomsnitt per måned, og hvor ofte du ønsker å bestille.
2. Utnytt lagerplassen bedre
Når du vet hvor mange varer av hver type du til enhver tid har på lager, kan du også finne ut hvor stor plass dette vil ta. På denne måten kan du gjøre avstanden mellom lagerhyllene større eller mindre avhengig av hva og hvor mye som skal oppbevares på disse, slik at “tom luft” reduseres og du får flere varer per kvadratmeter.
Å ha faste plasser for lagerførte varer sparer også tid når det gjelder plukking. Merk hyllene godt med hva som skal stå der, slik at alle enkelt kan putte varer inn eller hente dem ut.
Vurder også hvor dype lagerhyllene faktisk trenger å være. Er de dypere enn nødvendig, sløser du bort verdifulle centimetre – plass du heller kunne brukt til flere hyller og bedre utnyttelse av lageret.
3. Ha faste områder for innkommende og utgående kolli
I små bedrifter er det ikke alltid noen som kan hive seg rundt og få varer på plass med én gang de kommer inn. Lag derfor egne soner for varer som kommer inn og for dem som skal ut. Da får du full oversikt, slipper at ting blir glemt, og unngår at esker blir stående og sperre veien.
4. Gjør en vurdering av lagerbeholdningen regelmessig
Fordi etterspørselen og behovet endrer seg over tid, er det viktig å sette av tid med jevne mellomrom til å gå over lagerbeholdningen og sjekke at alt stemmer. Å lagerføre varer som sjeldent selger for eksempel, tar opp verdifull plass som kunne gått til produkter som selger oftere.
Bedrifter som ikke gjør dette betaler opp til 30%* mer enn foretak som har en effektiv lagerflyt, over tid snakker vi med andre ord om store summer. Hvor ofte du bør ta en slik gjennomgang spørs på hvor sesongbetont virksomheten er, men hvert kvartal er en god tommelfingerregel.
*25-32% i følge The RO Institute
5. Sørg for gode rutiner — og at alle involverte kjenner til dem
I tillegg til å lage rutiner for hvor varene skal ligge og hvor ofte du skal bestille nytt, må du også ha kontroll på andre deler av driften. For eksempel: Hva gjør dere med returer og defekte varer? Det må være klart både på lageret og i systemene dere bruker.
Når rutinene er satt, er det selvsagt viktig at alle kan dem og vet hvordan lagerdriften skal foregå. God opplæring gir trygge ansatte og en mer effektiv og lønnsom lagerdrift.
Det beste med disse tipsene er at de stort sett bare koster tid! Det eneste du eventuelt må investere i, er ting som bedre lagerhyller, merking, lagerbokser eller pakkebord. Resten handler bare om å gjøre noen gode vurderinger og få på plass smarte rutiner. Lykke til!
| Les også: Den komplette guiden: Slik planlegger du et nytt lager »