Slik får du et ergonomisk verksted

Slik får du et ergonomisk verksted


God ergonomi reduserer både fravær, helseplager og ulykker. Her får du tips til enkle grep for verksted & produksjonsbedrifter som vil jobbe mer ergonomisk!

God ergonomi innebærer at arbeidet utføres på kroppens premisser. Formålet er å redusere uheldige belastninger for å unngå sykdom og slitasjeskader. Dette gjøres både ved å være bevisst på hvordan man arbeider, så vel som hvilket utstyr man bruker.

For å kunne arbeide ergonomisk riktig er det derfor viktig at både arbeidsgiver og arbeidstaker sammen tilrettelegger for dette. Heldigvis har fokus på ergonomi kommet inn som et viktig punkt i utdanningsløpene til en rekke yrker, i tillegg til at lovgivningen stadig blir bedre for å ivareta sikkerhet og helse.

| Les også: 5 ting du kan gjøre for å samarbeide bedre på jobb »

Slik jobber du ergonomisk på verkstedet

De fleste av oss har hørt at når man skal løfte noe skal man huke seg ned heller enn å bøye seg forover, men å jobbe ergonomisk innebærer at man tar for seg alle arbeidsoppgaver og ser på hvordan man kan gjøre det gunstigere for kroppen å utføre dem.

Tenk spesielt over følgende:

Løft

I mange produksjonsbedrifter og på verkstedet gjøres det ulike typer løft i løpet av en arbeidsuke. Så langt det er mulig bør ikke løft gjøres manuelt, men med ulike hjelpemidler. 

Transport

Flyttes det deler, utstyr, materialer eller ferdige produkter fra et sted til et annet? Sørg for at det finnes egnede vogner eller andre transportmidler tilgjengelig, og unngå manuell bæring. Det finnes i tillegg mange ulike oppbevaringsløsninger på hjul som gjør det enkelt å flytte deler og utstyr dit du trenger det.

Vogn
Løftebord

Arbeidsstilling

Svært ofte jobber man i arbeidsstillinger som er uheldige for kroppen. Det kan være repeterende bevegelser for eksempel, hvor man bør se på om det finnes utstyr som kan løse oppgaven for deg. Alternativt bør man bytte på slike oppgaver i løpet av arbeidsdagen, for å avlaste hverandre. 

Mange jobber med høye armer og skuldre, noe som er årsaken til belastningslidelser i en rekke yrker. I slike tilfeller har man primært to alternativer: Heve seg selv (ved hjelp av en stol, lift eller liknende) eller heve det man jobber på.

I andre tilfeller sitter man mye på kne eller bøyer seg for å komme til - også her feilbelaster man både knær, ben og rygg, noe som kan føre til smerter og slitasjeskader. 

Står du mye på jobb? Både underlaget, skotøyet og antall timer på bena vil påvirke belastningen kroppen utsettes for, men det er heldigvis mye som kan gjøres for å bedre dette. 

| Les også: Livsviktig søvn - 9 tips for å sove bedre »

Ergonomisk innredning for verkstedet

Når man har kartlagt hvordan man jobber, er det mye enklere å finne ut hvilke ergonomiske hjelpemidler, utstyr og innredning man trenger. 

Ergonomiske løft

Å la hjelpemidlene ta støyten når noe skal løftes utgjør stor forskjell både i forhold til slitasje på kroppen så vel som å redusere risikoen for ulykker. Husk at det ikke bare er snakk om de virkelig tunge løftene, men også langt lettere oppgaver som man utfører manuelt “fordi man kan”. 

Bruk for eksempel en sekketralle overalt hvor du kan heller enn å løfte selv. For tunge løft finnes det en rekke hjelpemidler som løftebord, kraner og stablere, mens en rullebane er svært fleksibel og kan løse mange oppgaver enten det er i et produksjonslokale eller på byggeplassen. 

Ergonomisk transport

Enten det er verktøy, utstyr, materialer eller maskiner - produksjonsbedrifter og verksteder har behov for å flytte gjenstander rundt daglig. Heldigvis finnes det utrolig mange flotte hjelpemidler som gjør transporten langt enklere, raskere og bedre!

Ulike vogner for eksempel kan gjøre stor forskjell, enten det er enkle trillebord, kraftige plattformvogner eller spesialvogner for materialer som platevogner og langgodsvogner. Det finnes en vogn for det meste, og ofte koster disse mindre enn man kanskje tror. 

Verktøy og deler kan med fordel oppbevares i verktøyvogner, på verktøytavler med hjul eller stativer med hjul. Det sørger både for god oversikt i tillegg til at du enkelt kan dra tingene dit du trenger dem, heller enn å bære dem. 

| Les også: Den ultimate guiden: Slik velger du en ergonomisk kontorstol perfekt for deg »

Få en ergonomisk arbeidsstilling

Om du står mye på jobben er det to gode og rimelige tiltak du kan gjøre: En avlastningsmatte beregnet for bruk på verksteder gjør underverker for slitne ben og vonde knær. Et annet alternativ er å bruke en ståstol eller høy arbeidsstol med hjul for å avlaste kroppen. 

Sitter du ofte på huk eller lener deg mye forover er lave arbeidsstoler med hjul supre - flere av disse kommer også med oppbevaringsplass for verktøy. 

Dersom du jobber med gjenstander av varierende høyde og størrelse anbefaler vi en hev- og senkbart arbeidsbenk, slik at du kan justere høyden på det du arbeider med. Vær bevisst på at høye skuldre og armer sliter på kroppen, og på sikt ofte fører til smerter og skader.

Et aspekt som ofte overses er hvor ofte og hvor langt man må strekke seg etter verktøy og utstyr. De tingene du bruker ofte bør være så nær deg som mulig, så å designe selve arbeidsstasjonen for akkurat ditt bruk er viktig. Sørg for oppbevaringsløsninger som fungerer optimalt, enten dette er skuffer under benk, stativ med ulike verktøykroker, bokser og kasser eller frittstående løsninger.

God belysning er også med på å redusere ubekvemme arbeidsstillinger, anstrengte øyne og ulykker så pass på at dere har riktig arbeidslys til oppgavene dere utfører.

Gjør det enkelt å gjøre det riktig

Det er viktig at det å bruke hjelpemidler blir rutine på jobben, ellers er det lett å jobbe “slik man alltid har gjort det”. For å få dette til må personalet gis god opplæring i hvordan produktene skal brukes og  når de skal brukes.

Det er selvsagt også viktig at man sammen skaper en kultur for å ta vare på liv og helse. Det er lov å minne hverandre på å bruke hjelpermidler dersom man glemmer det!

| Les også: Den farlige støyen og 9 måter å redusere støy på arbeidsplassen »

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Vennligst vent...
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.