Stor guide: Slik velger du riktig verkstedinnredning


Et moderne verksted er noe ganske annet nå enn for få år tilbake, og kan være alt fra produksjon av småelektronikk til reparasjon av biler. Her får du våre tips til hvordan du kan innrede et verksted perfekt for dere!

Nettopp fordi et verksted kan være så mangt finnes det ikke en løsning som passer for alle. Heldigvis eksisterer det så mange praktiske hjelpemidler og fleksibelt utstyr at man med godt forarbeid kan gjøre jobben både enklere og bedre. 

1. Lag en oversikt over hvilke arbeidsoppgaver som skal løses på verkstedet

Den smarteste måten å starte planleggingen av verkstedet på er å notere ned alle arbeidsprosessene som vil foregå. Gå helt ned i detaljer som hvilke verktøy og hvilke deler som behøves for hver enkelt operasjon. 

Dette gjør du for å kunne sørge for at de ansatte har enkel og rask tilgang til det de behøver ofte, og at de har riktig arbeidsbenk, arbeidsstol eller annet relevant utstyr. Tenk over å få det viktigste utstyret så nært arbeidstakeren som mulig, for eksempel ved å utstyre arbeidsbenken med skap eller hyller enten over eller under benken, og en verktøytavle med de viktigste verktøyene.

Dersom de ansatte jobber med store eller tunge ting, eller de ansatte benytter samme arbeidsbord, er det fornuftig å velge elektrisk hev- og senkbare verkstedbenker. Da kan man justere benken til best arbeidshøyde, noe som sparer kroppen for feilbelastninger, reduserer faren for skader og uhell og gjør det raskere og enklere å få jobben gjort. 

For ekstra tunge jobber finnes det mange praktiske løftebord, og også løftebordvogner om man trenger å flytte gjenstandene i lokalet.

Hvor arbeidet utføres stående er det lurt å legge på støtdempende matter for å avlaste rygg, knær og ben - spesielt om lokalet har betonggulv. En praktisk verkstedkrakk gir en ergonomisk arbeidsstilling om du ofte jobber bøyd over eller på knærne.

2. Velg de beste oppbevaringsløsningene for dere

Det verktøyet du ikke får plass til ved selve arbeidsstasjonen kan oppbevares i en verktøyvogn eller på en verktøytavle med hjul slik at disse kan flyttes dit man trenger dem. 

Som regel benytter man seg av en rekke deler, både små og store, på ulike verksteder og produksjonsbedrifter. I noen bedrifter har man et eget smådelslager, mens hos andre oppbevares delene nær arbeidsstasjonene.

Det kan uansett være praktisk å oppbevare deler du trenger ofte i nærheten av arbeidsområdet. Reoler med åpne plastbokser er svært populære, da boksene kan fås i mange ulike størrelser og det er lett å komme til innholdet.

Det er til og med mulig å få tak i reoler på hjul med bokser, slik at dere kan flytte hele stativet rundt i lokalet etter behov.

Noen ganger ønsker man ikke å oppbevare maskiner og utstyr i åpne reoler, for eksempel på grunn av sikkerheten.

I disse tilfellene er låsbare verkstedskap suverene, og disse kan du i stor grad innrede som du selv vil, med skuffer, bokser, hyller, verktøytavler også videre.

plastbokser

Glem ikke at om dere benytter kjemikalier skal disse oppbevares på særskilt vis, avhengig av om de er brannfarlige, etsende eller liknende. Det finnes en rekke ulike kjemikalieskap og hyller laget spesielt for kjemikalier, og også egne syreskap

3. Bruk soner for økt sikkerhet og effektiv jobbing

På fabrikker og verksteder håndteres ofte tunge eller potensielt farlige maskiner og utstyr. Avsperringsgjerder, påkjøringsvern og nettingvegger med port brukes for å skille av ulike områder, sikre maskiner og utstyr samt lage gangveier i lokalet. Lagerspeil kan brukes også på verksted for å gi bedre oversikt, ikke bare på lager eller utendørs.

I tillegg til å redusere faren for ulykker kan det å dele opp plassen i soner basert på hva slags type arbeid som utføres hvor effektivisere driften. Hver sone kan da skreddersys til sitt bruk, og maskiner og utstyr holdes i sin sone, noe som reduserer faren for skader og uhell. 

Oppdeling i soner kan også være med på å redusere unødig støy, og dette gjør risikoen for hørselsskader mindre. Vær oppmerksom på behovet for god belysning når dere planlegger hvordan lokalet skal utstyres. Riktig arbeidsbelysning gjør det mindre anstrengende for øynene å få jobben gjort, og reduserer faren for feil.

| Les også: Den farlige støyen og 9 måter å redusere støy på arbeidsplassen »

I tillegg til soner for produksjon vil man kanskje også ønske seg soner for pakking eller lagring. Også for disse områdene er det lurt å tenke igjennom hele arbeidsprosessen, slik at arbeidsstasjonene eller lageret er skredderydd til måten dere jobber på.

Avsperringsgjerde
Vidvinkelspeil

4. Planlegg hvordan utstyr og andre gjenstander skal transporteres

I løpet av en produksjonsprosess eller reparasjoner må man gjerne flytte deler, utstyr eller ferdige produkter rundt i lokalet. Dette bør gjøres minst mulig manuelt både for å redusere faren for ulykker og for å skåne kroppen. 

Benytt egnede hjelpemidler, for eksempel trillebord, arbeidsbord med hjul, pallevogner eller andre spesialtraller som skivevogn eller tørkevogn avhengig av behov. Sørg også for at det er god nok plass mellom sonene til at dere komfortabelt og trygt kan flytte godset rundt i lokalet. 

Tenk også over hvordan dere skal håndtere avfall i de ulike sonene, samt få avfallet levert til rett sted. Dere trenger kanskje bare enkle avfallsbeholdere eventuelt avfallsbeholdere for brannfarlig avfall, eller langt større enheter som avfallscontainere til å kaste større mengder avfall i.

 

Avsluttende bemerkninger

Når du skal innrede verkstedet eller produksjonslokalet, er det svært viktig å velge verkstedutstyr og innredning laget for profesjonell bruk, og ikke til bruk i “garasjen hjemme”. Årsaken til dette er at verkstedinnredning for bedrifter er laget for å tåle tøff bruk, og er derfor både sikrere og på sikt også rimeligere da du trenger å bytte ut utstyret langt sjeldnere. 

Som en ekstra bonus er det langt mer miljøvennlig når du kan bruke verktøy, utstyr og innredning lengre heller enn stadig og måtte kjøpe nytt!

Trenger du hjelp til å innrede lokalet? Ta gjerne kontakt med superheltene våre på kundeservice, så hjelper de deg mer enn gjerne. I mange tilfeller kan de også skaffe løsninger utenfor standardsortimentet vårt, eller til og med få spesialprodusert innredning og utstyr perfekt for dere.

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.