Smart & effektiv oppbevaring på verkstedet - dette trenger du


På et verksted eller i et produksjonslokale må man som regel oppbevare både smått og stort. Hvordan kan du best mulig holde orden på alt og velge riktig verkstedinnredning? Vi gir deg tipsene!

Driver du et verksted har du gjerne verktøy, smådeler, maskiner, kjemikalier, materialer og annet verkstedustyr. Avhengig av hvordan du jobber må du kanskje bruke forskjellig utstyr og verktøy i løpet av arbeidsdagen, og ikke minst ha tilgang til deler og materialer. 

Det er selvsagt mye hyggeligere å jobbe i et lokale hvor alt er på stell, men gode oppbevaringsløsninger og praktisk verkstedinnredning har flere andre fordeler det er verdt å ta med seg. 

| Les også: Derfor kan rustfritt stål ruste »

Derfor lønner gode oppbevaringsløsninger seg

Sparer tid: I en tid hvor kravene til effektivitet er stadig høyere for å oppnå lønnsomhet, er det å bruke mindre tid på enkeltoppgaver helt nødvendig. Har du god oversikt og lett tilgang til alt du trenger, vil du kunne spare mye tid hver eneste uke. 

Reduserer faren for skader på utstyr & verkstedmateriell: Dersom verktøy ligger hulter til bulter er det større sjanse for at det blir skader på det, og det samme gjelder selvsagt også for materialer og deler. 

Sparer plass: Med gode løsninger for verktøyoppbevaring så vel som for annet tilbehør og utstyr utnytter du plassen på verkstedet, hallen, laboratoriet, lageret eller annet lokale langt bedre. Dette gjør at du kan benytte de samme lokalene lengre, du får plass til mer av både materiell og utstyr så vel som flere arbeidsstasjoner for ansatte.

Lavere risiko for personskade: Dersom det ligger verktøy, kabler eller materiell rundt omkring er det fort gjort at noen snubler og skader seg. Det samme kan skje om verktøyet ligger i en haug i en skuff, så en velorganisert arbeidsplass er en tryggere arbeidsplass.

God oversikt gir bedre kontroll over lagerbeholdningen: Når du har rett ting på rett plass er det enkelt å se om noe må erstattes eller fylles på. Det sparer ikke bare tid men hjelper deg også med å gjøre riktige bestillinger av smådeler, materialer og utstyr slik at arbeidet kan fortsette med minst mulig avbrudd.

Slik oppbevarer du verktøyet på best måte

Det viktigste for god verktøyoppbevaring er at det er lett tilgjengelig, oversiktlig og trygt. Hvilken løsning som passer deg kommer an på hvordan dere jobber, men her går vi igjennom noen av de mest populære alternativene:

Verktøyvogn:

En favoritt på mange verksteder er en verktøyvogn eller verkstredtralle. Disse har både en arbeidsflate på toppen av vognen, så vel som skuffer eller hyller hvor du kan legge verktøyet.

I tillegg kommer de med hjul slik at du enkelt kan flytte dem rundt på verkstedet ved behov.
Verktøyvogn
Verktøytavle

Verktøytavle eller verktøypanel:

Dette er tavler med perforeringer over det hele hvor du kan feste verktøykroker, verktøyholdere, bøyler og kurver for å henge opp en rekke ulike verktøy.

Verktøytavlene er derfor svært fleksible da du kan montere verktøyet hvor du ønsker basert på dine behov. I tillegg til at verktøytavlene er svært oversiktlige, lar de deg utnytte veggplassen på en super måte.


Det finnes også verktøytavler på hjul slik at hele veggen med verktøy kan flyttes. Har du behov for å oppbevare ekstra mange verktøy på liten plass kan vi anbefale verktøyoppbevaring med uttrekkbare verktøytavler.

Verktøyskap:

Verktøyskap av stål er populære på mange verksteder, og disse kan i de fleste tilfeller innredes akkurat slik du vil. Du kan få verkstedskap med oppbevaringsbokser og hyller, såvel som verktøypaneler og skuffer. 

Et låsbart oppbevaringsskap til verksted eller lager er også praktisk om du vil sikre dyre verktøy eller materialer, eventuelt låse vekk potensielt farlige verktøy. 

 

Verktøyskap
Verktøybenk med skap, hyller eller skuffer

Verktøybenk med skap, hyller eller skuffer:

Utnytt plassen over verkstedbenken ved å montere verktøypaneler, hyller eller skap over benken, og få mer ut av plassen under benken ved hjelp av skuffer eller skap.

Disse oppbevaringsløsningene er spesielt nyttige for å gi rask tilgang til verktøy og utstyr du bruker ofte, slik at du ikke må gå mye frem og tilbake for å finne det du trenger.

Et annet tips er en verkstedstol med oppbevaring, denne hjelper deg både til å jobbe mer ergonomisk samtidig som du får enkel tilgang til verktøy eller tilbehør.

| Les også: Konsekvenser av arbeidsrelatert stress - og slik kan det forebygges »

Oppbevaring av smådeler og tilbehør:

På mange verksteder har man behov for reservedeler og smådeler, og for disse finnes det flere løsninger. Stablingsbare små plastbokser kan oppbevare både skruer og andre små deler, og de kan brukes i skap, reoler og på eller over verkstedbenken.

Det finnes også frittstående moduler som ser ut som mini-verktøyskap med skuffer til smådelsoppbevaring. Har du ekstra mange små deler kan stativer eller vogner med mange plastbokser være velegnet. Velger du en versjon på hjul får du et fleksibelt verksted hvor du kan flytte tilbehør og smådeler dit du trenger dem. 

Oppbevaring av kjemikalier:

På mange verksteder er man avhengig av å bruke ulike kjemikalier, og disse trenger spesiell oppbevaring på grunn av sin potensielt etsende, brannfarlige eller på annen måte skadelige natur.

Ofte oppbevares slike stoffer i låsbare kjemikalieskap, dette er skap som har ulike egenskaper avhengig av hva de er ment å tåle, og som kan låses for å forhindre at uvedkommende får tilgang. Dette kan være gass-skap til innebruk eller utebruk, syreskap, brannisolerte eller brannavskillende skap, eventuelt kjemikalieskap for generell bruk.

Det er viktig at du på forhånd gjør deg kjent med hvilke krav som gjelder for oppbevaring av deres kjemikalier, slik at du kan sørge for så trygg oppbevaring som mulig. Har du ikke behov for låsbare skap finnes det også reoler og hyller beregnet for kjemikalier, disse har oppsamlingskar slik at eventuelt søl ikke havner på gulvet.


Oppbevaring av større maskiner og materialer:

Kraftige stålskap er et godt alternativ, disse er også låsbare. Solide hyllevogner, bordvogner og platåvogner er smarte måter å oppbevare tunge gjenstander på, da de også gjør det enklere å flytte dem. 

Om utstyret eller materialene er lange, brede eller har stort volum er det ulike lagerhyller eller materialstativer som gjelder. Det viktigste å tenke på er at reolene tåler vekten de vil bli utsatt for, det er også lurt at reolsystemet kan bygges ut ved behov. 

Det finnes overraskende mange oppbevaringsløsninger som er beregnet på spesifikk bruk, for eksempel listestativer og platevogner for å nevne noe. Det er derfor vel verdt å bruke litt tid på å finne ut hva du har behov for, det er store muligheter for at det eksisterer løsninger som fungerer perfekt for deg. 

Trenger du litt assistanse i å finne passende oppbevaringsløsninger til verkstedet eller lageret? Ta gjerne kontakt med våre flinke folk på kundeservice, de synes alltid det er kjempehyggelig å kunne hjelpe små og store bedrifter med lønnsomme og effektive løsninger.

| Les også: 5 ting du bør tenke på når du skal kjøpe tippcontainer »

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.